Sanitat reprendrà el pla que prohibeix fumar a les terrasses

La nova ministra, Mónica García, mostra el seu «ferm compromís» de «limitar i regular» els vaporitzadors i protegir «la salut i els menors».

Sanitat reprendrà el pla que prohibeix fumar a les terrasses

EP

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La ministra de Sanitat, Mónica García, va avançar ahir algunes de les seves prioritats per a la nova legislatura. Entre aquestes destaca el propòsit de "treure del calaix" el pla per endurir la llei antitabac, creat per Salvador Illa el 2020 i liquidat fa any i mig, amb les aportacions de les societats mèdiques, però que encara no ha vist la llum. Fins i tot l’antecessora d’Illa al capdavant del Ministeri de Sanitat, María Luisa Carcedo, va prometre endurir la llei del tabac, ja que ha quedat obsoleta, segons els experts antitabac, però els seus plans tampoc van veure la llum.

En contraposició, García ha assegurat que no es pot "donar l’esquena a l’única mesura que més anys i més qualitat de vida pot aportar a la població, que és disminuir el tabaquisme". Per a això, el Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2021-2025 contemplava equiparar els vaporitzadors al tabac tradicional en els límits i prohibicions, ampliar els espais lliures de fum a terrasses, platges o cotxes amb menors i embarassades, augmentar els impostos als productes amb nicotina i l’empaquetament genèric dels paquets.

En la seva primera roda de premsa des que va prendre possessió, García va assegurar que "els alliberadors de nicotina han d’incloure’s en la llei", amb el "ferm compromís" de "limitar i regular" els nous vaporitzadors i protegir "la salut i els menors".

Vaporitzadors d’un sol ús

En concret, hi va afegir el secretari d’Estat de Sanitat, Javier Padilla, hi ha "consens a Europa" sobre la necessitat de prohibir els vaporitzadors d’un sol ús, a causa del seu impacte en la salut i en el medi ambient. I la resta de cigarrets electrònics, va precisar, seran "equiparats als altres productes derivats del tabac".

A més, fonts de Sanitat van confirmar que el seu propòsit és impedir fumar a les terrasses i estudiar la resta d’espais lliures de fum consensuats amb la comunitat científica en el Pla Integral. Durant la pandèmia, diverses autonomies van prohibir el tabac als espais d’hostaleria a l’aire lliure, però la mesura ha anat decaient.

Notícies relacionades

Així mateix, Padilla es va mostrar favorable a impedir que els menors puguin comprar begudes energètiques, que tenen un alt contingut en sucre i cafeïna, i consumides en excés són perjudicials per a la salut. "Ens va semblar meravellós quan Galícia ho va anunciar", va assenyalar amb referència a la decisió del Govern gallec de prohibir la venda d’aquestes begudes a infants i adolescents.

Al seu torn, els nous responsables del Ministeri de Sanitat han anunciat que una altra de les seves "prioritats" serà "escurçar els terminis" entre que un medicament és autoritzat per la Unió Europea i inclòs a la cartera de serveis espanyola. Les associacions de pacients denuncien doloroses demores en l’accés a medicaments que podrien salvar vides. Padilla va explicar que es farà una anàlisi detallada, fàrmac per fàrmac, per veure per què s’han produït els retards i s’aprovarà un reial decret ┬"de calat" que ordenarà "el procés d’avaluació" que ha de passar un medicament per ser inclòs en el finançament.