Les escoles d’infermeres recolzen la vaga d’avui

Els sindicats han convocat una aturada de protesta contra l’últim preacord sobre el nou conveni de l’Institut Català de la Salut

Les escoles d’infermeres recolzen la vaga d’avui
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les escoles d’infermeres de Catalunya recolzen la vaga que els sindicats han convocat avui per protestar contra l’últim preacord sobre el nou conveni de l’Institut Català de la Salut (ICS). Aquest text és recolzat pel sindicat d’infermeria majoritari, Satse, però no per la resta de sindicats. Ni tan sols pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC).

Cinc sindicats minoritaris (Intersindical, Catac, Som Sanitat, CGT i Som Intersindical) han convocat vaga per a totes les categories de l’ICS per avui i demà. Per la seva banda, Infermeres de Catalunya (sindicat també minoritari en la infermeria) ha convocat la seva pròpia mobilització per avui i ha cridat a una vaga indefinida només les infermeres, en aquest cas tant de l’ICS com de la sanitat concertada (Siscat). Previsiblement l’aturada tindrà més impacte entre les infermeres de l’atenció primària.

"Respectem el dret individual i col·lectiu de les infermeres a fer vaga d’acord amb el que estableix el nostre codi ètic", diu per la seva banda el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, que ha de vetllar perquè es compleixin uns serveis mínims. Tot i que aquest preacord ha sigut validat després d’un any de negociació per tots els sindicats (CCOO, UGT, Satse i Metges de Catalunya, excepte Catac), el CCIIC reclama la revisió del document i demana "que es respecti" el dret de vaga.

És a dir, malgrat el que va ser firmat pels sindicats, una enorme part del col·lectiu es troba en desacord amb el pacte al qual es va arribar i critica els greuges comparatius que pateixen respecte al col·lectiu dels metges. Tal és el desgast, que són moltes les infermeres que estan demanant la "jubilació anticipada".

"És un acord que inclou millores. Però des del 2006 no n’hi havia cap i ara s’obliden coses de base", explica a aquest diari Glòria Jodar, degana del CCIIC i responsable de desenvolupament professional del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB). Per exemple, el nou text continua sense reconèixer les infermeres com a graduades universitàries (se les considera diplomades, una cosa que va canviar el 2010), amb formació d’especialista i també amb postgraus, màsters i doctorats. "Volem que se’ns reconegui en la categoria A1 [són el grup A2, per darrere dels metges]", assenyala Jodar.

"Millores laborals"

Notícies relacionades

El Consell de Col·legis d’Infermeres de Catalunya critica que, malgrat que el Fòrum de Diàleg Professional del Departament de Salut del 2019 reconeixia com a prioritats la "millora" de les condicions laborals del col·lectiu, amb "respecte" per la igualtat de gènere en els llocs de presa de decisions i el reconeixement de l’especialitat com a "valor diferenciador" en les convocatòries de places, aquestes qüestions, "inexplicablement", no han arribat a materialitzar-se "ni en l’actualització del conveni laboral del Siscat ni en el tercer acord de l’ICS".

Segons Jodar, a més, aquest text tampoc contempla el complement d’exclusivitat, ni un altre complement per als més grans de 60 anys que deixen de fer guàrdies. Els metges, per la contra, sí que perceben els dos complements. "També se’ns va excloure, el febrer d’aquest any, de la taula bilateral que Salut va crear amb el sindicat Metges de Catalunya. Nosaltres també som facultatives: som infermers universitaris de grau", es queixa la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres. Per tots aquests motius, el consell en tén que les infermeres diguin "prou" i vagin a la vaga..