JORDI OTIX / MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Aquí posa el que heu de cobrar, els dies de festa i les hores que heu de treballar. Si treballeu més hores i cobreu menys, us estan enganyant», repetien sense parar una desena de representants sindicals de la construcció de Comissions Obreres a Catalunya, repartint octavilles a les portes de les obres del Camp Nou. Alguns responien estupefactes: «¿Tenim drets? ¿Puc fer vacances?». «No sabia que em pagaven malament», lamentava un altre just a l’entrada de la seva jornada laboral. Va sorprendre quan responsables de Recursos Humans de la turca Limak també es van dirigir als responsables sindicals. La trobada va acabar amb la promesa d’una futura reunió. «Sense problema, us expliquem quines han de ser les condicions dels treballadors», va aclarir Carlos del Barrio, secretari sindical de CCOO en la construcció.

A les set del matí d’aquest dimarts, una trentena de representants sindicals de CCOO es van plantar a les portes de les obres del Camp Nou per informar els treballadors dels seus drets des de les set del matí fins a les nou, l’hora d’entrada d’una gran majoria d’empleats a les obres. Molts hi arribaven ja uniformats, amb el casc i les proteccions d’ulls i orelles. Cap ha rebutjat les octavilles.

Alguns s’han quedat amb ells per fer-los preguntes, davant la mirada atenta dels seus supervisors. «Jo al meu país també era en un sindicat. ¿Aquí també existeixen? ¿Ens poden ajudar?», els comentava un obrer sud-americà. D’altres, farts de les condicions laborals de les empreses subcontractades, esclataven fastiguejats. «¿Tenim vacances? ¿Tenim drets? És que a mi només em van deixar anar al Marroc 22 dies i perquè em van acomiadar. Treballem moltes hores extres i no ens les paguen. ¿Ens podeu ajudar?», comentava un empleat marroquí a una sindicalista que dominava l’àrab.

Intent de manipulació

Aquesta no és una acció nova per part del sindicat. De fet, és una tasca que realitzen habitualment en moltes de les obres de la construcció, conscients que moltes de les empreses subcontractades que aporten la mà d’obra no compleixen les condicions del conveni de la construcció a Catalunya. «El que ens sorprèn aquesta vegada és que la gent ens mira, ens agafa els papers, ens escolta i pregunta, això no és habitual i mostra que hi ha un xup-xup, hi ha ganes d’organitzar-se», deia satisfet Del Barrio. «També és gràcies a la investigació periodística d’EL PERIÓDICO, que ha fet remoure consciències», agraïa.

En aquesta acció també hi era present Andreu Ogayas, responsable del sector de la construcció de CCOO a Catalunya. «El que ha passat al Camp Nou és el que ens trobem en moltíssimes obres a Catalunya, el problema és que si els treballadors no s’organitzen i es mouen col·lectivament, ho tenim molt complicat per poder tirar endavant denúncies», explicava Ogayas.

Fa una setmana, Inspecció de Treball realitzava una macroinspecció al Camp Nou, però aquesta setmana aquest diari ha sabut que moltes empreses han mirat de manipular alguns documents. «És una cosa que ens passa habitualment, sense una representació sindical forta i una agrupació dels treballadors moltes d’aquestes denúncies acaben en res», insistia Isabel Gutiérrez, presidenta de la federació Hábitat del sindicat català.

Futura reunió

Notícies relacionades

A dos quarts de nou del matí, i després de centenars d’octavilles repartides, els sindicalistes estaven a punt d’anar-se’n de les portes d’accés a les obres. Però una delegació de Recursos Humans de Limak ha volgut parlar amb ells. «¿Us podem ajudar en alguna cosa?», els deien amb l’ajuda de traductors turcs. «Si voleu us podem ajudar nosaltres, us podem explicar les condicions laborals de la construcció a Barcelona perquè pugueu fer complir els drets dels treballadors amb les empreses que teniu subcontractades», els va respondre Del Barrio.

La trobada va acabar amb la promesa d’una futura reunió amb la constructora. «I seguirem, ja veurem com, però això ha de cristal·litzar perquè es respectin els drets dels treballadors: al Camp Nou i en tota la construcció catalana», etzibava Del Barrio.