Sequera extrema

MAPA I CERCADOR | ¿Quins municipis entren en preemergència? ¿Quants incompleixen el consum?

MAPA I CERCADOR | ¿Quins municipis entren en preemergència? ¿Quants incompleixen el consum?
1
Es llegeix en minuts
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El Govern activa la preemergència per sequera i posposa l’entrada en emergència per sequera fins que els embassaments arribin al 16% de la seva capacitat mitjana a les conques internes. ¿Què implicarà aquesta nova fase i quantes persones afecta?

En total, 202 localitats i gairebé 6 milions de ciutadans estaran sota les restriccions de la preemergència per sequera. Són les persones proveïdes pel sistema Ter-Llobregat, la unitat hidrològica principal de les conques internes de Catalunya.

Aquests municipis no podran consumir més de 210 litres per persona i dia de mitjana. En aquest consum urbà, es té en compte l’aigua que s’utilitza a les llars, però també en hospitals, biblioteques, restaurants, hotels, perruqueries i altres comerços.

En el dia d’avui, segons les últimes dades disponibles, 115 municipis, dels 202 afectats, tenen un consum que supera el límit dels 210 litres per persona i dia o bé no han presentat dades.

Notícies relacionades

No obstant, aquests municipis que consumeixen més de 210 litres per persona i dia concentren aproximadament un milió d’habitants, menys d’un 20% dels habitants totals proveïts pel sistema Ter-Llobregat. Aquestes localitats són les que hauran de prendre mesures per complir, estalviar aigua i, de passada, evitar ser multades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Una de les opcions podria ser exigir a les empreses subministradores una reducció de la pressió de l’aigua que arriba a les llars.

Els 37 pobles i ciutats on ja s’ha decretat l’emergència seguiran en aquesta fase que es limita a 200 litres per persona i dia el consum urbà i restringeix encara més els usos agrícoles i industrials.