Innovació

Els 'Premis DonaTIC 2023' reconeixen set dones i dues entitats com a referents en l'àmbit tecnològic

Els guardons promouen l’empoderament, l’emprenedoria i el lideratge femení i formen part del Pla DonaTIC del Govern per incrementar la presència i el talent de les dones

Fotografia de les guanyadores dels Premis DonaTIC 2023, junt amb el conseller Roger Torrent, la secretària de Polítiques Digitals i la directora general de Societat Digital.

Fotografia de les guanyadores dels Premis DonaTIC 2023, junt amb el conseller Roger Torrent, la secretària de Polítiques Digitals i la directora general de Societat Digital. / Beth Mägre

4
Es llegeix en minuts

Set dones i dues entitats han estat distingides amb els ‘Premis DonaTIC 2023’, que impulsa el Govern amb l’objectiu d’incrementar la presència, l’emprenedoria i el lideratge femení en l’àmbit tecnològic i digital. Les 86 candidatures presentades a la novena convocatòria dels guardons han optat també a mencions especials i premis complementaris oferts per entitats i empreses col·laboradores.

Notícies relacionades

L’acte de lliurament dels ‘Premis DonaTIC 2023’ es va celebrar el passat dijous al Convent dels Àngels a Barcelona i, per primera vegada, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de la Dona Emprenedora, el 19 de novembre. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, subratlla que “ara estem en un moment cruïlla on s'està decidint què i com serem en uns anys, i per això és imprescindible que lluitem per combatre la bretxa de gènere, perquè és injust que excloguem la meitat de la població d'aquestes oportunitats”.

El palmarès dels ‘Premis DonaTIC 2023’

  • Emprenedora: Conxi Perez Andreu. Enginyera informàtica i especialista en intel·ligència artificial (IA), és cofundadora i CEO de RollDBox Games, dedicada a la realització de videojocs, i de In Movement! Dona referent en el món del videojoc i compromesa amb la promoció de les dones en l’àmbit de les TIC des de l’associació Women Angels for STEAM.

  • Professional: Mireia Colina Fatjó. Enginyera de Telecomunicacions i màster en tecnologies de seguretat i web amb una dilatada trajectòria professional vinculada a les TIC i amb 20 anys d’experiència al sector espacial que ha treballat en diferents països i institucions com l’Agència Espacial Europea, centres de recerca i grans empreses.

  • Acadèmica/Investigadora: Aïda Valls Mateu. Enginyera Informàtica i doctora en IA, especialista en anàlisi de dades i sistemes de recomanació, investigadora i cap del grup de recerca consolidat ITAKA de la Universitat Rovira i Virgili.

  • Divulgadora: Àurea Rodríguez López. Llicenciada en Bioquímica amb postgrau en Blockchain, és la creadora de #SINERGENTs, blog sobre innovació i tecnologia per a tots els públics que es publica en diferents mitjans de comunicació.

  • Revelació: Alba Badia Rifà. Graduada en Enginyeria de Tecnologies Industrials, és presidenta, Team Leader i responsable de les operacions de llançament de Cosmic Research, associació estudiantil vinculada a la Universitat Politècnica de Catalunya de Terrassa. Aquesta organització té la missió de dissenyar, construir i llançar coets suborbitals per al benefici de la societat.

Premis Estudiant TIC

  • Estudiant Universitària: Ainhoa Castaño Martos. Estudiant de doble grau d’Enginyeria Informàtica i Enginyeria Electrònica de Telecomunicacions. Participa a la Unitat de Dinamització Comunitària o el col·lectiu TecnoUAB, i en paral·lel, treballa a Big Data Care Research i col·labora amb Telecos.cat.

  • Estudiant FP: Emma Casadevall Hernández. Estudiant del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Administració de sistemes informàtics i xarxes, perfil especialitzat en Ciberseguretat. Ha creat una aplicació d’IA connectada a una polsera Bluetooth que, en activar-la, pot ajudar a una persona que es trobi en una situació de perill.

  • Menció especial en millora de les habilitats (àmbit FP): Yolanda Moreno Arranz, estudiant de cicle Formatiu de Grau Superior en Desenvolupament d’Aplicacions Web.

Premis iniciatives referents

  • Empresarial: Launch in Barcelona SL, amb la iniciativa STEM Women Congress, que té l’objectiu de divulgar la ciència i la tecnologia i aconseguir més dones en les disciplines CTEM.

  • D’Entitat, Centre Formatiu o Institució: Ajuntament d’Esplugues de Llobregat amb la iniciativa +Dona3. Ciència, Talent i Tecnologia, que pretén fomentar la igualtat efectiva i real d’oportunitats entre homes i dones en el món científic i tecnològic mitjançant activitats que promoguin la participació de les nenes i dones en l’àmbit CTEHM.

Mencions especials i premis a l’emprenedoria

  • Menció especial àmbit Ciberseguretat: Vanesa Daza Fernandez. Llicenciada i doctora en Matemàtiques amb especialització en l’àmbit de la criptografia, actualment és vicerectora de Transferència del Coneixement i professora a la UPF.

  • Menció especial àmbit Aeroespacial: Anna Ferré Mateu. Reconeguda investigadora astrofísica a escala internacional, referent en el camp de la formació i evolució de galàxies com a camí per desvelar com és l’univers.

  • Menció especial àmbit Cultura Digital: Rosa Maria Gil Iranzo. Doctora en Informàtica i Comunicació digital, promou la relació entre l’art i la tecnologia des de Lleida i crea complicitats amb entitats i projectes de proximitat, a més d’exercir com a professora universitària a l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida.

Per la seva banda, les candidates al Premi DonaTIC 2023 en la categoria d’Emprenedora Lucia Gonzalez Navarrete, amb el projecte Natives, i Astrid Camprubí Hernández, amb el projecte OMMA Data, han estat les seleccionades per Netmentora Catalunya per formar part de la seva xarxa i gaudir d’un acompanyament empresarial de fins a 2 anys perquè puguin seguir impulsant els seus projectes. Igualment, gràcies a la col·laboració de Google en aquesta edició dels premis, la guanyadora del guardó en aquesta categoria, Conxi Perez Andreu, passarà a formar part de la xarxa global Google for Startups.

Temes:

Dones