Resistència als antibiòtics

Els bacteris multiresistents provoquen 20.000 morts a l’any a Espanya, segons un estudi en 130 hospitals

Els bacteris multiresistents provoquen 20.000 morts a l’any a Espanya, segons un estudi en 130 hospitals
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Seguint la teoria de Darwin, els bacteris muten i es fan resistents a l’ús d’antibiòtics. I a més ús –inadequat o no– dels antimacrobians en humans i animals, més bacteris multiresistents. Es tracta d’una de les 10 principals amenaces a la salut pública mundial i es calcula que, el 2050, serà una de les principals causes de mort. Davant d’això, la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) ha publicat el tercer estudi sobre aquest greu problema a Espanya i la conclusió és que aquest any moriran 23.303 persones a causa del contagi amb microorganismes que no responen adequadament als fàrmacs actuals, en els 30 dies posteriors a la infecció.

Les morts a causa dels bacteris multiresistents són, per tant, 20 vegades les provocades per accidents de trànsit, un total de 1.145 el 2022, per la qual cosa és un problema de salut de primer ordre. Els resultats de l’estudi també calculen que aquest any es produiran 150.000 infeccions anuals i la infecció urinària serà la més freqüent, tot i que la pneumònia causada per bacteris resistents serà la que provoqui més mortalitat. Així mateix, el microorganisme ‘Escherichia coli BLEE’ serà el més freqüent.

Notícies relacionades

L’estudi s’ha portat a terme amb les dades aportades per 130 hospitals i el període de recollida de la informació ha sigut durant dues setmanes: del 8 al 21 de maig d’aquest any. El 2018 i el 2019 SEIMC va fer dos estudis similars més, que van tenir com a resultat una mortalitat més elevada però amb una altra metodologia, que ara s’ha equiparat, i el resultat és que les tres investigacions ofereixen «resultats semblants, cosa que els fa molt consistents», segons el doctor José Miguel Cisneros, coordinador de l’estudi.

Disparitat de dades

«Gràcies als 130 hospitals participants, que representen el 40% dels llits d’hospitalització disponibles al país, l’estudi ens aporta coneixements de gran valor epidemiològic, clínic i de gestió sanitària sobre les infeccions per aquests bacteris», ha afegit l’especialista, amb referència al fet que un dels problemes és que hi ha disparitat de dades, ja que el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC per les seves sigles en anglès) calcula que les morts a Espanya són unes 4.000 anuals, i per això el nou estudi posa de manifest i demostra que en són moltes més, fins a més de 20.000 d’anuals.