La salut, la seguretat econòmica i l'aïllament: principals preocupacions de les persones majors

L’any 2050 els majors de 65 anys seran el 31,4% de la població espanyola, segons algunes projeccions

Entitats com a Fundació FiraGran juguen un paper fonamental en la promoció de la qualitat de vida i l'envelliment actiu

L'entitat va celebrar el passat 23 d'octubre la XXII edició dels seus premis i va guardonar, entre altres, a l'artista Pilarín Bayés i al doctor Antoni Trilla

Unes persones grans descansen en uns bancs de Barcelona.

Unes persones grans descansen en uns bancs de Barcelona. / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Xavier Pareja

L'envelliment de la població ja és una realitat i, en les pròximes dècades, serà un fenomen de dimensions encara majors. Segons les últimes dades disponibles de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'edat mitjana de la població espanyola es va situar en una mica més de 44 anys l’any 2022. I dues dades més impactants encara: el 6% de la població té més de 80 anys i la població major de 65 anys supera als de vint anys. I les projeccions no semblen indicar que el procés freni. L’any 2030 el 40% de la població tindrà més de 55 anys i el 2050 els majors de 65 anys seran el 31,4%.

Aquest procés demogràfic va acompanyat de reptes que l'administració i la societat han d'encarar. L'atenció sanitària o la solitud no desitjada, que es calcula que afecta més de dos milions de persones majors de 65 anys a Espanya, són alguns dels més importants, al costat de l'envelliment actiu, la sostenibilitat del sistema de pensions o la transformació de les ciutats.

“Aquest canvi demogràfic afecta la planificació urbana, els serveis de salut, les pensions i el mercat laboral. En els últims anys hem observat un esforç per adaptar les ciutats i fer-les més accessibles per a la gent gran, així com la implementació de polítiques per a fomentar l'envelliment actiu i saludable”, apunta Juli Simón, president de la Fundació FiraGran, una entitat sense ànim de lucre que realitza accions per a millorar la qualitat de vida de les persones majors com, entre altres, el Saló de la Gent Gran de Catalunya, patrocinat per Mèmora, i que se celebrarà del 29 al 31 de maig de 2024 en la Farga de l’Hospitalet, arribant a la seva 25a edició. “Serà l'edició més gran i amb més activitats”, afirma Simón.

Una de les activitats de la FiraGran de L'Hospitalet de Llobregat. /

FiranGran

Què preocupa la gent gran?

Simón destaca tres àmbits que preocupen especialment la gent gran: la salut, la seguretat econòmica i l'aïllament. De la primera els inquieta l'atenció sanitària de qualitat, el cost dels medicaments i la gestió de malalties cròniques. Sobre aquestes qüestions i la preparació dels professionals creu que s'han fet grans passos, però que encara cal resoldre unes llacunes com la comprensió de les necessitats complexes de salut, la planificació financera adequada i el disseny de polítiques públiques inclusives.

En l'econòmic volen mantenir el seu estàndard de vida i, en aquest sentit, les pensions i l'estalvi són les preocupacions principals. “Molts països europeus han hagut d'ajustar els seus sistemes de seguretat social per a assegurar la sostenibilitat de les pensions i els sistemes de cures de llarga durada. Les reformes de pensions i la promoció de la jubilació tardana són exemples de mesures adoptades en resposta a la creixent població de majors”, afirma Simón.

Sobre l'aïllament, el president de la Fundació FiraGran adverteix “que pot afectar greument les persones majors, i tenir un impacte negatiu en la seva salut mental i física”. En aquest sentit, Simón planteja algunes solucions. “Fomentar la participació comunitària, la promoció de la inclusió digital, les iniciatives intergeneracionals, el suport psicològic quan sigui necessari i, sobretot, la sensibilització de la resta de la societat”, apunta.

El paper d'entitats com FiraGran

Les entitats i l'associacionisme juguen un paper molt important en la defensa dels drets de les persones majors, la seva participació i la promoció de l'envelliment actiu. “En moltes ocasions, on no arriben les institucions públiques, arriben entitats sense ànim de lucre com la Fundació FiraGran, que té com a objectiu realitzar accions per a millorar la qualitat de vida de les persones majors”, explica Simón.

Premis FiraGran 2023

I, precisament, amb l'objectiu de premiar la labor i trajectòria de persones grans actives en àmbits com la cultura o l'esport, entre altres, així com la labor d'entitats que treballen per a millorar la qualitat de vida de la gent gran, FiraGran va celebrar la XXII edició dels Premis Fundació FiraGran el passat 23 d'octubre.

En l'àmbit cultural va ser per a l'artista Pilarín Bayés, en l'esportiu per a l'exjugador de básquet Lluís Miquel Santillana, en el professional per a l'economista i empresari Antoni Serra Ramoneda, en l'àmbit cívic i social van ser premiades la investigadora Mercè Pérez i la Associació Sitges Voluntaris Socials, a la iniciativa a favor de la gent gran el guardó va ser per a Bici Sense Edat, a la millor acció de comunicació va ser per al Festival La Gran Pantalla i el premi honorífic pel doctor Antoni Trilla per la seva important tasca informativa durant la pandèmia.

Premiats en la XXII edició dels Premis Fundació FiraGran /

Cedida

Simón destaca que totes les persones premiades han mostrat “el seu ferm compromís en els seus àmbits laborals, socials i professionals, i voler posar en valor en tot moment la importància de donar visibilitat a la gent gran i a compartir amb la resta de la societat les inquietuds, problemes i anhels d'aquestes”.

Saló de la Gent Gran de Catalunya: FiraGran 2024

En la pròxima edició del Saló de la Gent Gran de Catalunya organitzat per FigraGran, la Fundació està preparant una guia sobre nutrició per a persones majors que contempla patologies i estats de salut diferents, una trobada que reunirà més de 200 aficionats dels boixets, un menjar popular, una exposició de fotos de les 25 edicions i un acte commemoratiu. “I per descomptat se celebraran les activitats característiques de l'esdeveniment: la caminada popular, les sardanes amb "colles veteranes", el festival de corals de persones majors, els debats en les àgores, la sala de cinema per a projectar pel·lícules sobre temàtiques relacionades amb les persones majors, i moltes més. Serà una edició molt especial”, explica Simón.