3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El que va començar per grups de Whatsapp ha saltat a la presencialitat. O el que és el mateix: el que va començar de manera espontània per superar la impotència està avançant cap a una mínima estructura. Van de debò. El moviment Adolescència lliure de mòbil –que també s’ha encès com la pólvora per tot l’Estat– avança amb pas ferm molt més enllà dels debats en centenars de xats. A més de sumar a la causa milers de famílies que estan d’acord a retardar la compra del primer ‘smartphone’ més enllà dels 12 anys, ja s’estan organitzant desenes de grups locals que han començat a nomenar delegats territorials i a reunir-se presencialment per consensuar una estratègia comuna.

Entre les propostes que van sortir en la primera trobada presencial al Poblenou –un dels barris en els quals va començar tot, com va avançar aquest diari–, celebrat aquest 1 de novembre, destaca redactar una mena de manifest fundacional amb els objectius de la iniciativa i un document de compromís de les famílies [com el que han elaborat l’AFA i l’AMPA d’alguns centres].

‘Adolescència lliure de mòbil’ ha arribat ja als 110 grups, dels quals 53 a Catalunya i 57 a la resta de l’Estat

Per arribar a un nombre més gran de famílies, també es disposen a crear comissions i grups de treball en escoles i instituts a fi d’organitzar xerrades de sensibilització com les que ofereix Francisco Villar, coordinador del programa d’atenció a la conducta suïcida del menor a l’Hospital Sant Joan de Déu. Escoltar-lo és fer un clic. No falla. I el seu discurs és clar: «La millor prevenció del suïcidi en els menors és limitar l’ús de les pantalles»

En els pròxims dies hi ha reunions presencials convocades a tot el territori català, de l’Eixample barcelonès a Sant Celoni (Vallès Oriental).

En molt poc temps el nombre de grups oberts d’‘Adolescència lliure de mòbil’ arriba als 110, dels quals 53 a Catalunya i 57 a la resta de l’Estat, segons ha compartit a les seves xarxes socials aquest dissabte Xavier Casanovas, un dels portaveus del col·lectiu. «Hem arribat gairebé a les 9.500 persones al canal general de Telegram; el repte de coordinació és gran, però hi ha ganes de fer-ho bé», afegia al mateix tuit.

Procés participatiu

Notícies relacionades

Procés participatiuAl ser preguntat aquest dijous per la qüestió, el secretari de Transformació Educativa del Departament d’Educació, Ignasi Garcia Plata, va respondre que «es felicita absolutament per la iniciativa de les famílies». «Ens sembla una gran notícia», va assegurar en la roda de premsa de presentació del procés participatiu per a la redacció del marc general que haurà de regular l’ús dels mòbils a tots els centres educatius catalans el curs vinent. La setmana passada es va fer el debat a la Junta de Direccions i al Consell Escolar de Barcelona (CEB), i aquest dilluns dia 13 serà el torn de sentir la veu de l’alumnat.

En els últims dies, la repercussió que ha tingut aquest moviment gestat en grups de Whatsapp i Telegram, així com en les associacions de famílies d’alumnes –cada territori té la seva particularitat– no només ha obert amb força el debat sobre l’edat d’accés al primer mòbil; també ha portat la Conselleria d’Educació –contrària a prohibir l’ús d’aquest dispositiu a l’aula– a moure fitxa i a treballar en la regulació dels telèfons intel·ligents. L’any que ve, tots els centres educatius hauran de tenir implementada la seva pròpia normativa.