Salut pública

El Regne Unit i Irlanda apunten a un paràsit en piscines espanyoles després del contagi de centenars de turistes

El Regne Unit i Irlanda apunten a un paràsit en piscines espanyoles després del contagi de centenars de turistes
3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Les autoritats sanitàries d’Irlanda i del Regne Unit han incrementat les precaucions en els últims dies després de la irrupció d’un paràsit conegut com a ‘Cryptosporidium’, que ha afectat centenars de turistes durant les seves vacances a Espanya. Entre els símptomes provocats per aquest paràsit hi ha la diarrea, vòmits, febre o deshidratació. Només al Regne Unit se n’han detectat més de 500 casos fins a finals de setembre, cinc vegades més del que s’esperava, tot i que els experts apunten que en podrien ser molts més, ja que en alguns casos els afectats no informen sobre la seva malaltia. L’episodi ha obligat les autoritats britàniques a emetre una advertència urgent a totes les persones que es trobin o es dirigeixin a Espanya.

Les autoritats sanitàries britàniques han advertit tots els seus ciutadans i les irlandeses han apuntat al municipi de Salou com un dels focus de contagi

L’Agència de Salut i Seguretat d’Irlanda (HSE, en les seves sigles en anglès) va assenyalar a mitjans d’octubre la localitat de Salou (Tarragona) com un dels focus de contagi del paràsit. «Davant l’augment del nombre d’irlandesos que tornen de l’estranger amb malalties gastrointestinals (diarrea i vòmits), la HSE aconsella extremar les precaucions higièniques quan es viatgi fora del país», va assegurar llavors l’organisme a través d’un comunicat. «L’últim mes s’ha notificat un augment dels nivells de criptosporidis, un insecte que produeix gastroenteritis, en els estiuejants que tornen a casa des d’Espanya, especialment des de Salou, a Catalunya». 

El ‘Cryptosporidium’ provoca diarrees, vòmits, febre i deshidratació

Piscines en el punt de mira

Entre les mesures recomanades per les autoritats sanitàries dels dos països hi ha el rentat de mans o l’ús de gel hidroalcohòlic abans d’entrar en contacte amb aliments, evitar consumir begudes amb gel i comprovar que l’aigua corrent està degudament tractada, intentant identificar l’olor del clor.

Els experts apunten que l’origen del paràsit es podria trobar als aliments, tot i que també afirmen que una part important dels contagis s’hauria produït en piscines comunitàries d’hotels i allotjaments turístics. Per això recomanen dutxar-se abans d’entrar i sortir de les piscines i intentar comprovar la higiene de les instal·lacions abans d’utilitzar-les.  

Els experts apunten que bona part dels contagis s’haurien produït en piscines comunitàries

El Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries d’Espanya (CCAES) ha confirmat l’increment de casos de ‘Cryptosporidium’ aquest any al país i també ha apuntat a l’ús de piscines com un dels motius principals. «El CCAES també ha rebut comunicació d’Irlanda i el Regne Unit sobre un augment de casos amb antecedent d’estada a Espanya. La majoria d’aquests s’associen a piscines i aigües recreatives, principalment a l’estiu», ha explicat el centre a través d’un comunicat, en el qual ha anunciat l’activació d’un grup de treball en coordinació amb les comunitats autònomes per «millorar la vigilància ambiental d’aquest protozou».

Principals genotips

La criptosporidiosi consta de dos genotips principals: un d’ells, conegut com el ‘C. hominis’, és el que causa la majoria de les infeccions en humans, provocades pel contacte amb la persona malalta o a través d’aigües residuals. El segon genotip, ‘C. parvum’, se sol trobar a l’intestí del bestiar boví, tot i que també provoca infeccions en altres mamífers.

«El mecanisme de transmissió és fecal-oral, incloent-hi la transmissió de persona a persona, d’animal a persona i la transmissió d’origen hídric i alimentari», explica la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica espanyola en un informe publicat a mitjans de setembre. «El quadro clínic es caracteritza per una diarrea aquosa que es pot acompanyar de rampes abdominals, pèrdua de gana, febrícula, nàusees, vòmits i pèrdua de pes, tot i que la infecció asimptomàtica és molt habitual», afegeix. 

Notícies relacionades

Els nens de menys de cinc anys són els més propensos a contraure el paràsit a causa de l’escàs desenvolupament del seu sistema immunològic, amb un descens pronunciat dels casos a partir dels 10 anys. Els repunts se solen produir a finals d’estiu, una cosa que reforça la teoria que gran part dels contagis s’han produït a través de piscines i d’aigües recreatives.

El 80% de les persones que van contraure el genotip ‘C. hominis’ al Regne Unit asseguren haver utilitzat piscines o aigües recreatives en els 14 dies previs a la detecció dels primers símptomes, mentre que un 65% afirma haver viatjat a l’estranger recentment. Malgrat això, els experts encara no han sigut capaços d’atribuir l’augment dels casos a una causa clara.