Entendre-hi més
L’islam i els musulmans, a la diana de l’odi a les xarxes

En les primeres tres setmanes d’octubre han arribat gairebé 10.000 persones a les Illes Canàries i, tot i que no està clar que l’arribada de migrants tingui un efecte directe en la presència de discursos islamòfobs, certs actors aprofiten aquestes arribades per justificar els seus discursos d’odi, segons recull el capítol sobre Espanya a l’European Islamophobia Report 2022 i reitera Inés Bolaños, una de les seves autores, a Verificat.
El 44% de les denúncies per delicte d’odi el 2022 van ser per racisme o xenofòbia, el tipus més nombrós, segons les últimes dades del Ministeri de l’Interior. No obstant, no tots els immigrants pateixen aquesta discriminació de la mateixa manera ni en la mateixa mesura.
«Des de ‘trolls’ anònims i usuaris ‘corrents’ que donen ‘like’ o retuitegen, fins a comptes de polítics nacionals», així descriu la investigadora Bolaños els perfils que difonen aquests missatges. Tot i que, els que més preocupen són els comptes d’institucions o partits, segons coincideixen els dos investigadors, perquè aquestes contribueixen a normalitzar aquests discursos d’odi a les xarxes.
Notícies relacionadesA Catalunya, per exemple, un dels perfils anònims més proclius a difondre discursos islamòfobs a X (antic Twitter) és un compte anomenat «Avi Siset», que se serveix de les notícies falses i la desinformació per atacar les persones migrants i la qual Verificatha desmentit en repetides ocasions. Entre els usuaris catalans d’aquesta xarxa social és conegut, ja que, malgrat tenir poc més de 7.000 seguidors, és molt actiu i aconsegueix tenir moltes interaccions i visualitzacions, apel·lant a la falsa retòrica de la «invasió» i de la «inseguretat» que les persones musulmanes provoquen.
Aquest tipus de discursos són perillosos en tant que són el pas previ a l’agressió i els que suposadament la justifiquen. Un estudi recent de psicologia experimental de la Universitat Lliure d’Amsterdam apunta que les amenaces simbòliques –aquelles que afecten els valors i la identitat– prediuen amb més força el sentiment d’odi i aquest, al seu torn, serveix per predir futures agressions que una persona pugui cometre. Per això, «explicar històries que promoguin l’empatia i la comprensió cap als grups que són objecte d’odi i discriminació» pot ser una estratègia per disminuir els prejudicis, segons detalla Arcila.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Conflicte Una manifestació a Mataró acaba amb salutacions feixistes
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Pòdcast | Mamarazzis Pep Guardiola i Cristina Serra, separats i sense reconciliació a la vista
- Com a projecte llei El Parlament avala la rebaixa de l’IRPF a les rendes més baixes i els canvis en l’impost de transmissions patrimonials
- En una interlocutòria El Suprem rebutja indultar per segona vegada els condemnats del procés als quals rebutja aplicar l’amnistia
- Reunió Anual Cercle d'Economia Catalunya construirà 21.289 pisos socials en solars de 226 municipis
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones