Alerta sanitària per la presència de listèria en productes carnis
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Conselleria de Salut i Consum de la Junta d’Andalusia, a través de la Direcció General de Salut Pública i Ordenació Farmacèutica, ha emès una alerta alimentària per la presència de ‘listeria monocytogenes’ a diversos productescarnis comercialitzats, alguns d’ells en un local de les Balears.

Segons ha indicat la Conselleria en una nota de premsa, com a resultat de les activitats de control oficial dels Serveis d’Inspecció del Districte Granada-Metropolitano s’ha tingut coneixement de la posada al mercat de productes immobilitzats cautelarment.

Els productes procedeixen de l’empresa Industrias Cárnicas Sierra Nevada SL, situada a la localitat de Cájar (Granada) amb número d’autorització 10.05545/GR.

Amb la informació disponible a aquesta data, els productes han sigut distribuïts a les províncies de Còrdova, Granada, Màlaga i Sevilla, així com en un establiment a lesilles Balears.

Es tracta del lot L3023 de fuet ibèric, amb data de caducitat 09/06/2023, i del lot L1223 de llonganissa ibèrica, amb data de caducitat 22/03/2024.

Així mateix han sigut també comercialitzats, existint risc de la presència de listeria en ells, els lots L0723 i L0923 de xoriço ibèric, amb totes les dates de caducitat d’aquest lot, igual que en el L2223 de fuet ibèric mini; el L2623 de xoriço de vela picant i els lots L2223, 2523, 2623, 2823, 2923 i 3023 de formatge de porc.

D’aquests últims productes encara no n’està disponible la distribució. Així mateix, les investigacions continuen en curs a l’establiment i amb la col·laboració de la Guàrdia Civil.

Precaució

El portaveu de FACUA-Consumidors en Acció, Rubén Sánchez, ha destacat que en aquests moments «és important que l’hostaleria estigui al corrent d’aquest fet», sobretot de cara a la venda final als consumidors.

«Si tinguéssim una millor regulació, una millor legislació que fa anys que demanem, imposaria als establiments que col·loquessin cartells indicant que han venut aquest producte per alertar la gent perquè així arribi als consumidors el missatge», ha assenyalat Sánchez en declaracions a EFE.

Ara mateix una cosa així no és obligatòria, «amb la qual cosa poca gent se n’assabentarà», però, sobretot, «és important que l’hostaleria ho sàpiga perquè deixi d’utilitzar-lo».

FACUA està personada com a acusació particular en el conegut com a cas Magrudis, que el 2019 va provocar quatre morts, set avortaments i 245 afectats de diferents tipus per consumir carn entatxonada contaminada per listèria.

La informació sobre el cas actual ha sigut traslladada a les autoritats competents de les comunitats autònomes a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (SCIRI) perquè es verifiqui la retirada dels productes afectats dels canals de comercialització.

La Junta ha recomanat a les persones que tinguin al seu domicili aquests productes i lot concrets, inclosos en l’alerta, s’abstinguin de consumir-los i els tornin al punt de compra.

Símptomes i actuació

Notícies relacionades

En persones sanes generalment la infecció per ‘listeria monocytogenes’ sol ser asimptomàtica o cursa amb una simptomatologia gastrointestinal lleu, febre i dolors musculars, ha recordat la conselleria, que ha afegit que a determinats grups de risc, com persones immunodeprimides, persones d’edat avançada, nens petits i embarassades, poden presentar-se quadros més greus.

En el cas d’haver consumit aquests productes i lots concrets afectats per aquesta alerta i presentar alguna simptomatologia compatible amb una listeriosi es recomana acudir al centre de salut.