Observatori contra l’homofòbia

Augmenten les incidències contra el col·lectiu LGTBI, sobretot en cap de setmana

Augmenten les incidències contra el col·lectiu LGTBI, sobretot en cap de setmana
2
Es llegeix en minuts
ACN

El registre d’incidències LGTBI-fòbiques de l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) realitzat fins a l’octubre supera el de tot l’any 2022, segons afirma l’entitat. Concretament, les xifres de l’organització indiquen que l’any passat se’n van recollir 237 i que fins al 16 d’octubre del 2023 n’han acumulat 241. Eugeni Rodríguez, president de l’entitat, considera «alarmant l’augment de l’odi» i ha alertat que aquest escenari té «unes repercussions i un impacte sobre la vida de les persones LGTBI importantíssimes que cal revertir». El registre ha recollit incidències al carrer, en l’àmbit de l’oci nocturn, a l’escola a través del ‘bullying’ o a les xarxes socials, «especialment cap a les dones trans».

«Hem de posar èmfasi en l’augment d’incidències en dones lesbianes i bisexuals, i que, malgrat estar augmentant, les violències que pateixen moltes vegades queden invisibilitzades», ha afegit Rodríguez.

Dos episodis preocupants

A tall de còmput, el president de l’OCH ha destacat dos episodis «preocupants». El primer a Salt, quan cinc activistes del FAGC i l’Espai LGTBI de Girona van ser «agredits violentament». I el segon a Sitges a principi d’any, quan hi va haver una agressió «molt violenta», en un cas en el qual l’OCH exerceix d’acusació popular.

La meitat de les incidències registrades a tot Cataluny fins al 16 d’octubre es van produir a Barcelona (123 en total). Davant aquest fet, Rodríguez va considerar «imprescindible» que el protocol de Barcelona contra la LGTBI-fòbia –que segons l’OCH està donant «grans resultats» i harmonitzant la recollida de dades i prestació de serveis d’atenció a les víctimes– compti amb un pressupost «suficient» i amb prou «empenta» per donar-lo a conèixer.

D’altra banda, l’OCH alerta que el cap de setmana és quan es produeixen la majoria d’incidències, per la qual cosa demana que es puguin reforçar els serveis d’atenció en aquest període de la setmana.

Deures per fer

Sobre l’acció de la Generalitat, l’OCH considera que el Govern «no està fent els deures», perquè no «s’estan donant una resposta a l’altura de la situació». En aquest sentit l’entitat lamenta que «els resultats» de l’Oficina per la No-Discriminació «són pobres». L’OCH reclama treballar «sota la idea de trencar la impunitat i restablir la dignitat de les víctimes».

Notícies relacionades

A més, l’Observatori lamenta que s’hagi «desaprofitat l’eina que va ser el grup de treball contra la LGTBI-fòbia del Parlament de Catalunya», les recomanacions del qual «no han sigut respostes ni implementades pel Govern».

Rodríguez urgeix així a l’aprovació de la modificació de la llei LGTBI de Catalunya que «incideix en la reparació i l’acompanyament a la víctima». «Tenim la fotografia, una bona diagnosi, sabem com actuar. El que necessitem són més recursos, més participació de la presa de decisions per part de les entitats de la societat civil i un gir en les polítiques públiques, especialment les de la Generalitat, perquè se centrin en la prevenció i reparació de les víctimes de LGTBI-fòbia», ha conclòs Rodríguez.

Temes:

Homofòbia LGTBI