L’ACA no descarta que s’hagin de portar barcos amb aigua per pal·liar la sequera

JORDI V. POU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’opció de portar aigua en barcos per pal·liar els efectes de la sequeracom ja va passar en la crisi hídrica del 2008– podria ser una de les mesures que són sobre la taula. En una entrevista a ‘Els matins’, de TV-3, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, ha assegurat que en una situació d’emergència com l’escenari actual «no es pot descartar res». «Cal analitzar totes les possibles solucions», ha respost quan se li ha preguntat si s’està estudiant aquesta mesura.

No obstant, Reyes ha prioritzat la inversió en infraestructures de «llarg recorregut» abans que apostar per opcions «efímeres», i ha recalcat que la política de l’ACA passa per incentivar l’estalvi d’aigua i realitzar inversions, com les dessaladores, que permetin incrementar la potabilització.

Requeriments a 170 municipis

Requeriments a 170 municipisEn aquest sentit, Reyes ha anunciat que s’han enviat requeriments per excés de consum d’aigua a 170 municipis i 41 indústries de tot Catalunya. Aquestes notificacions, ha detallat, inclouen un avís sobre la possibilitat d’incoar un expedient de sanció. Els requeriments s’han enviat després de l’estiu, una vegada finalitzada la moratòria que va aprovar el Parlament sobre aquestes penalitzacions.

Tot i que les quantitats econòmiques que corresponen a les penalitzacions lleus són baixes, el director de l’ACA ha advertit que les greus i molt greus són molt més significatives. En aquest sentit, ha afirmat que en darrer terme poden arribar als 200.000 euros.

Emergència al desembre

Notícies relacionades

El director de l’ACA ha reconegut que la situació que es viu a Catalunya és molt preocupant i ha assenyalat que els embassaments estan al 20% de la seva capacitat, és a dir, en una situació similar a la del març del 2008, quan es va viure un dels episodis de sequera més extrems. No obstant, ha insistit que la capacitat de reacció actual és molt més elevada, perquè en els últims anys s’han construït dessaladores com la del Prat i també perquè s’han impulsat mesures i polítiques per reduir el consum d’aigua a tots els sectors. «Els embassaments s’han situat en el 20% en 36 mesos i el 2008 aquesta xifra es va aconseguir en només 18 mesos», ha recordat.

Amb tot, ha admès que la falta de pluges durant el mes de setembre, a excepció de les que van afectar les Terres de l’Ebre, i la baixa probabilitat de noves precipitacions les pròximes setmanes conduiran a l’entrada en situació d’emergència al desembre. «Si plou el mínim històric, hi entrarem al desembre», ha anticipat Reyes, que ha afegit que aquesta quantitat és extremadament baixa. Per aquesta raó ha considerat que en el pitjor dels casos la fase d’emergència es podria avançar una setmana o dues.