Igualtat planteja millorar la formació en violència de gènere dels advocats per detectar el maltractament en les separacions
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Ministeri d’Igualtat ha convocat aquest dimecres el comitè de crisi que es reuneix cada vegada que en un mes se superen els cinc feminicidis. El mes de setembre hi va haver 10 víctimes. Es tracta, per tant, del pitjor mes de setembre, juntament amb el 2018, des que hi ha estadístiques, per la qual cosa el Govern, el Poder Judicial i les comunitats analitzaran detalladament cada crim, per veure què ha fallat, què tenen en comú i realitzar propostes de millora. Es tracta del tercer comitè de crisi que es reuneix per analitzar per què aquest estiu ha sigut especialment funest, ja que al juliol hi va haver vuit feminicidis, a l’agost set i el setembre 10, cosa que eleva l’estadística de víctimes mortals aquest any a 50, una més que en tot el 2022.

Fonts del comitè de crisi han informat a EL PERIÓDICO que en la reunió d’aquest dimecres el Ministeri d’Igualtat plantejarà la necessitat de millorar la formació en perspectiva de gènere i detecció de la violència de gènere dels advocats del torn d’ofici que treballen en dret de família, així com del personal dels jutjats, especialment del destinat a família, ja que s’ha constatat que la major part de les víctimes miren d’escapar-se de la violència a través de la separació i no interposant una denúncia contra el maltractador.

A principis de setembre també es va reunir el comitè de crisi i, després d’analitzar els set feminicidis de l’agost, la conclusió va ser que el moment de la separació és un dels que més risc comporten perquè el maltractador, al constatar que pot perdre definitivament el control sobre la seva víctima, pot mirar de consumar un assassinat per impedir-ho. Davant aquest patró que es repeteix en molts crims, Igualtat va plantejar a la resta d’institucions que es faciliti a les dones un acompanyament especialitzat quan vagin a recollir les seves pertinences a casa seva després d’una ruptura sentimental, tot i que no hagin interposat denúncia, per part dels serveis especialitzats de suport a les víctimes (on per rebre atenció no és necessari denunciar) o per part de les policies locals, si tenen coneixement de la situació.

Competeix a les comunitats

Les propostes de millora s’analitzen posteriorment en una Conferència Sectorial i, en la majoria dels casos, competeix a les comunitats posar-les en marxa, perquè són les que tenen la competència.

En la trobada d’aquest dimecres, el Ministeri capitanejat per Irene Montero demanarà també que es posi en marxa formació sobre violència de gènere en els serveis d’atenció primària i salut mental, de manera que els professionals sanitaris puguin detectar millor el maltractament i tinguin capacitat d’actuar; així com implementar la reforma de la llei ‘sí és sí’ perquè als hospitals hi hagi serveis d’atenció psicològica per a totes les víctimes de la violència masclista, perquè les afectades puguin recuperar-se de qualsevol agressió o del maltractament continuat.

Protecció europea

Notícies relacionades

Així mateix, el Govern plantejarà que a més d’implementar un telèfon d’atenció 016 d’àmbit europeu, es creï un Viogen europeu, de manera que els països membres comparteixin almenys algunes dades relatives a episodis de violència contra les dones, en particular els antecedents penals, per tenir-los en compte a l’hora d’emetre visats de turisme i estades de llarga durada.

Finalment, reclamaran a les autonomies que facin més difusió del servei de teleassistència Atempro, ja que ha rebut nou finançament per ampliar el nombre de víctimes a atendre (no només víctimes de la violència de gènere), així com per millorar els dispositius que s’entreguen a les usuàries i a través del qual poden rebre assistència les 24 hores, també davant una emergència. Per a les dones estrangeres, es flexibilitzarà els requisits per poder accedir, així com adequar el servei a les possibles dificultats idiomàtiques i als entorns rurals, incloent-hi activitats amb les usuàries d’empoderament i aprenentatge dels idiomes oficials.