¿És masclista saludar amb dos petons les dones?

El Periódico

4
Es llegeix en minuts
Marina Tovar

Saludar-se amb dos petons és uncostum molt arrelat. Des de ben petits, és habitual acostar les galtes als rostres de familiars, amics, coneguts i desconeguts. En la infància no se sol diferenciar entre nenes i nens. No obstant, a mesura que es va creixent, s’estableix un codi diferent per saludar depenent de si ets dona o home: a ells se’ls dona la mà; a elles, petons.

Expertes en comunicació no verbal assenyalen que aquesta distinció de salutacions comporta significats sexistes, sobretot a la feina

És indubtable que els protocols varien segons les cultures. En països del Pròxim Orient, per exemple, la salutació amb dos petons és cosa d’homes. Però a Catalunya i Espanya el consens és que el petó es reserva per a dones, el que obre una calorosa conversa a propòsit de si es tracta d’un gest masclista, o almenys sexista, sobretot en entorns laborals o formals. ¿Per què ens saludem de manera diferent? ¿Què significa?

Costum sexista

El debat –així com el desconcert de molts homes que asseguren que no saben com saludar a les dones en temps igualitaris– hi és i, de tant en tant, s’enfila al ‘timeline’ de les polèmiques. És el que va passar dies enrere amb la secretària d’Estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez, qui en el pòdcast ‘HECM!’ va assenyalar que, des de petites, les dones se les força a fer i rebre dos petons per part de desconeguts, tot i que no els hi vingui de gust. «Això forma part també de la cultura de la impunitat i de la falta de consentiment», va assegurar.

Com no, la foguera va cremar. Dies més tard, Rodríguez va escriure un article per contestar aquells que intentaven ridiculitzar i menysprear el seu missatge. A més d’argumentar la importància de la cultura del consentiment, va assenyalar una altra qüestió: «Continua sent si més no sexista que les dones siguem sempre saludades amb dos petons, i els homes, amb una encaixada de mans».

Proximitat i domesticitat

Sobre si el gest és sexista no hi ha cap dubte. Però, anant una mica més enllà, ¿es tracta d’un costum masclista? Aquí va el veredicte d’expertes en protocol i comunicació no verbal.

«A Espanya som en un país d’alt contacte», explica Sonia El Hakim, presidenta de l’Associació Espanyola de Comunicació No Verbal. «És un costum molt arrelat el fet de saludar-se amb dos petons, una manera d’acostar-se molt a l’altra persona». Tot i que El Hakim defensa la importància del contacte, entén que és important diferenciar l’àmbit social del professional. «A la feina, les dones reben un acte afectiu en un moment que no desitgen com a manera de diferenciar-les dels homes».

Patrycia Centeno, periodista i experta en comunicació verbal, incideix en la mateixa línia. «La salutació amb un petó es considera d’índole domèstica, per això es reserva a la dona, perquè fins fa poc aquest era l’únic espai que se li atorgava».

Rebuig en augment

En un entorn on es vol projectar respecte i professionalitat, associar les dones amb la proximitat, l’afectivitat o la domesticitat està fora de lloc. «Cada vegada es rebutja més la salutació entre desconeguts i en l’àmbit professional», afegeix El Hakim. «Les dones –afegeix– reivindiquem que se’ns tracti amb més distància, associant aquesta distància a més respecte».

«Per evitar els dos petons, hem après a avançar-nos a la salutació de l’altre i estendre el braç per deixar-ho clar», explica Centeno. «Tot i així, hi ha molts homes que aprofiten aquest gest per fer-nos una estrebada i imposar els petons».

Antecedents en la pandèmia

Antecedents en la pandèmiaAquest rebuig no és nou. «En la pandèmia hi va haver un descens del contacte entre persones», reconeix El Hakim. Fos per higiene o per incomoditat, moltes dones van reivindicar i van celebrar, sobretot a xarxes socials, el retrocés dels dos petons, sobretot en entorns laborals.

Per exemple, més de 32.000 persones van donar ‘like’ al missatge de la periodista basca Laura Alzola Kirschgens, que va escriure: «Que no tornin els dos petons a les dones en l’àmbit professional». Un altre usuari va aprofitar per pujar una enquesta, en què van votar gairebé 10.000 usuàries, i en la que el 58% va dir que preferia deixar de besar-se.

Besar per distingir

Notícies relacionades

«El contacte té moltíssims beneficis –assegura El Hakim–, però cal saber a qui tocar, en quin moment i de quina manera», assenyala. «No obstant, un nombre més gran de dones els incomoda que s’utilitzi aquesta salutació tan pròxima com una manera de distingir entre col·legues i dones».

¿Quina és la solució llavors? ¿Deixar de fer dos petons? La resposta, potser, estigui en les paraules de Rodríguez. Si una dona decideix que sí que vol saludar així, sigui per una relació més personal amb l’altra persona o per qualsevol altre motiu, fer dos petons no suposa cap problema. No obstant, distingir entre els treballadors automàticament pel seu gènere, incomoda i deixa entreveure una diferència d’estatus en l’entorn.