Tribunals

Querella contra dos mossos acusats de denúncia falsa i de mentir contra dos periodistes

Querella contra dos mossos acusats de denúncia falsa i de mentir contra dos periodistes

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
EFE

Irídia, associació en defensa dels drets humans, ha presentat una querella contra dos agents dels Mossos d’Esquadra per presumptament haver acusat falsament unfotoperiodista de llançar una tanca contra un agent en una manifestació i per «mentir» en un judici contra un policia que va agredir un altre professional de la comunicació. Així ho ha explicat aquest dijous en una roda de premsa l’advocada del col·lectiu Sònia Olivella, acompanyada del president del Grup Barnils, Enric Borràs, entitat que recolza la querella juntament amb l’observatori Mèdia.cat, i que compta amb el suport de l’organització Free Press Unlimited.

Olivella i Borràs han explicat que els fets denunciats s’emmarquen en els aldarulls de l’any 2016 relatius al desallotjament del Banc Expropiat, un centre social okupat al barri de Gràcia de Barcelona.

Durant la quarta nit de manifestacions, en una càrrega, un agent antiavalots va abandonar el cordó policial i va agredir amb la seva porra el periodista Jesús Rodríguez, que cobria els fets per al mitjà ‘La Directa’. Rodríguez va ser diagnosticat a l’hospital, després del succés, d’una lesió a la cama i una fractura al dit de la mà.

Els convocants de la roda de premsa han indicat que el policia, la versió del qual va ser contradita en el judici per set periodistes més, va ser condemnat el 2021 a dos anys de presó i a dos anys d’inhabilitació, a la suspensió de l’activitat policial i a pagar una indemnització de més de 7.000 euros.

Fotoperiodista absolt

En els mateixos disturbis, un altre agent va patir una ruptura al tendó d’Aquil·les en la mateixa actuació policial, i un any i mig més tard, el setembre del 2017, el fotoperiodista Isidre Garcia Puntí va ser acusat de llançar una tanca contra el policia i provocar-li la lesió.

La sentència ferma del judici contra Garcia, celebrat al jutjat penal 5 de Barcelona –i que es va realitzar anteriorment al de Rodríguez per les lesions que va patir–, el va absoldre i va afirmar que la tanca «no va ser llançada directament per ningú ni llançada contra ningú».

Malgrat el dictat en la sentència, el mateix policia que va acusar Garcia es va reafirmar en els fets quan va declarar en el judici per les lesions que havia patit Jesús Rodríguez, on va tornar a insistir que un fotoperiodista li havia llançat una tanca i li havia provocat lesions. En aquest segon judici també declarava un sergent de la policia catalana, que va recolzar la versió de Garcia, malgrat que havia quedat descartada en la sentència del periodista agredit.

Sota jurament

Notícies relacionades

Els impulsors de la querella han destacat que els dos agents havien declarat sota jurament o promesa de dir la veritat. Irídia ha remarcat que les gravacions de periodistes en el desallotjament del Banc Expropiat van ser determinants per demostrar la innocència d’Isidre Garcia i per tirar endavant l’acusació contra l’agent que va lesionar Jesús Rodríguez, cosa que reflecteix la importància de la tasca periodística en contextos de protesta.

Els impulsors de la querella han afegit que l’actuació dels agents, més enllà dels delictes de què els acusen, ha implicat la vulneració del dret a la informació, que s’hauria de garantir, especialment en contextos de protesta.