2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La façana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB) i l’Hospital Clínic ha sigut presa aquesta tarda per un cor gegant. Es tracta de la instal·lació ‘El Cor Secret’ del escultorJaume Plensa amb motiu del Dia Mundial del Cor que se celebra aquest divendres 29 de setembre.

El principal objectiu d’aquesta efemèride és donar l’oportunitat de conèixer les malalties cardiovasculars,que són la principal causa de mort arreu del món, així com posar de manifest la importància de la seva prevenció i tractament.

L’obra del barceloní Jaume Plensa, inaugurada amb la presència del conseller de Salut, Manel Balcells, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, té 13 metres d’alt per 9,5 metres d’ample (27 metres de diàmetre) i pesa uns 150 quilos. L’obra es va exposar, per primera vegada, el 2014 a la fàbrica de gas d’Augsburg-Oberhausen (Alemanya).

«La relació del cor amb l’edifici és preciosa. Hem transformat l’edifici en un gran tòrax i les columnes en costelles, amb el cor a dins, amb la pressió del seu batec...», ha assenyalat Plensa en la inauguració de l’acte. «Una relació que sempre m’ha semblat preciosa és la de la ciència i l’art. El treball del món mèdic és molt important, perquè cuida el cos. Els artistes com jo ens encarreguem de l’ànima, però l’ànima sense cos no existeix i viceversa», ha afegit.

Per la seva banda, Josep Maria Campistol, director general del Clínic ha agraït a Jaume Plensa la seva «generositat» per cedir a l’hospital «aquesta extraordinària obra» que ajuda a «conscienciar» sobre la importància de prevenir i tractar les malalties del cor. «Aquesta és una foto icònica de la nostra ciutat i Campus. És el millor emplaçament que podíem tenir», ha dit Campistol.

«És fonamental celebrar un dia com aquest, sobretot quan les malalties cardiovasculars continuen sent la primera causa de mortalitat al món. Però a més, és important perquè són una de les causes del deteriorament de la qualitat de vida de la ciutadania», ha dit per la seva banda Ana García, cap del Servei de Cardiologia del Clínic. «Podem intentar evitar-les si fem una vida activa, mengem bé, evitem el sobrepès, i així reduirem en gran manera els factors de risc i, en conseqüència, la probabilitat de patir una malaltia cardiovascular», ha recordat.

Referent en cardiovasculars

Notícies relacionades

El Clínic ofereix un ampli ventall de mètodes diagnòstics i tractaments disponibles per a la cura dels pacients amb malalties del cor i del sistema circulatori. El Servei de Cardiologia atén uns 3.000 pacients ingressats, 3.000 pacients a l’hospital de dia i es realitzen 25.000 visites a consultes externes. Es realitzen unes 900 intervencions quirúrgiques i més de 1.500 intervencions percutànies. L’any passat es van realitzar 12 trasplantaments de cor.

Els serveis de Cardiologia i de Cirurgia Cardiovascular són referents a Espanya referent al trasplantament cardíac, la reparació mitral, la hipertensió pulmonar, les cardiopaties familiars i les cardiopaties congènites de l’adult.