Badalona supera de llarg els nous límits europeus de contaminació

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Gairebé 10 quilòmetres separen la principal estació de control de la qualitat de l’aire de l’Eixample, el districte més contaminat de Barcelona, del principal punt de mesurament existent a Badalona. No obstant, i malgrat aquesta distància, les dades registrades a la quarta ciutat de Catalunya s’assemblen perillosament a les del barri planificat per Cerdà.

En els recomptes anuals de Badalona, segons les dades recollides pel Departament d’Acció Climàtica a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, no se superen els límits marcats per la Unió Europea quant a òxid de nitrogen (NO2) ni partícules en suspensió (PM10). No obstant, sí que estan molt per sobre dels nous límits de contaminació aprovats pelParlament Europeude cara al 2025.

En concret, l’any passat, la mitjana anual d’aquest òxid va ser de 31 micrograms per metre cúbic, quan a l’Eixample voreja els 36. És cert que en els últims anys la seva presència ha anat descendint, però també és veritat que, el 2022, la quantitat de NO2 va augmentar. El límit europeu és de 40, però aviat serà de 20. Per tant, els nous marges obligaran l’ajuntament a prendre mesures en la gestió del trànsit amb l’objectiu de complir-los.

Els actuals límits europeus no se superen, però la concentració de contaminants està per sobre de la futura norma

Aquest escenari, després de l’anunci d’Albiol d’ajornar la posada en marxa de la zona de baixes emissions, llança una pregunta evident. ¿És viable millorar la qualitat de l’aire sense una regulació dels vehicles més contaminants? A Acció Climàtica afirmen que no. Consideren que la Comissió Europea no entraria a valorar un pla de qualitat de l’aire que no contempli zones de baixes emissions.

Deures pendents

Al NO2 cal sumar-hi les PM10. En aquest cas, la concentració mitjana de l’últim any és de 23, per sota del llindar establert per Europa (40), però superior al límit de 20 que entrarà en vigor ben aviat. Respecte a les partícules, també s’observa un increment respecte al 2021. I el context més preocupant que engloba aquesta tirallonga de dades: la concentració dels principals contaminants (NO2 i PM10) està llunyíssim del que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS). És a dir: la pol·lució continua sent un problema a Badalona, ha augmentat el 2022 i s’han de buscar solucions immediatament que permetin situar la ciutat dins dels nous límits fixats per la UE

La contaminació a Badalona va augmentar el 2022 respecte a l’any anterior

Notícies relacionades

Els indicadors demostren que a la ciutat hi ha una gran densitat de població exposada a nivells alts de pol·lució, cosa que és un risc per a la salut. Les emissions del trànsit són les principals responsables d’aquesta situació, tot i que es pot recordar, apunten fonts de la conselleria, que Badalona està molt influïda per la zona industrial del Besòs, als barris limítrofs amb Sant Adrià.

També s’han donat casos d’indústries situades dins del nucli urbà que han generat problemes de pudors o molèsties per partícules. El 2022, obviant la mitjana anual, es van superar els llindars d’ozó o NO2 cinc vegades en total, en episodis puntuals de curta durada.