Tribunals

Interior expulsarà els sis mossos condemnats per un atac racista a un noi negre

Després d’un acord amb la defensa, la fiscalia i l’acusació, ha rebaixat la pena de tres anys i mig de presó i quatre d’inhabilitació a un any de presó i sis mesos d’inhabilitació

«Ets un mico, negre de merda»: graven els insults racistes d’un mosso

Interior expulsarà els sis mossos condemnats per un atac racista a un noi negre

ANNA PUIT

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El director general de Policia, Pere Ferrer, expulsarà en els pròxims dies del cos els sis mossos d’esquadra condemnats aquest dilluns a un any de presó i sis mesos d’inhabilitació per haver vexat i agredit per motius racistes en Wubi, un noi negre, segons han confirmat a aquest diari fonts de la Conselleria d’Interior. Els agents han reconegut en el judici les humiliacions i els cops que van proferir després d’un pacte entre les seves defenses, la fiscalia i l’acusació exercida per SOS Racisme, que representa la víctima, i que ha mantingut que l’afectat, «després d’un procés llarg i amb moltes traves processals», volia finalitzar ja el procediment i «no continuar esperant un possible recurs de la sentència».

«Et quedes allà quiet i, com tornis a córrer una altra vegada, t’arrenco el cap». «Tu ets un mico, és el que ets». «Negre de merda, fill de la gran puta». «Negre de merda, mira’m, ¿racista? ¡No, el següent!». Aquestes són algunes de les frases racistes que van llançar el 10 de gener deL 2019 els sis mossos A Sant Feliu de Sasserra (Bages) al Wubi, el qual també van empènyer i, ja a terra, li van clavar puntades de peu a l’altura de les costelles i les lumbars. A més, el van agafar pel cap i el van colpejar contra la calçada en «repetides ocasions».

80.000 euros d’indemnització

Els agents, a qui se’ls reclamaven tres anys i mig de presó i quatre d’inhabilitació, no entraran a la presó, però això no impedirà la seva expulsió. En el judici, que ha durat uns minuts, la fiscalia i l’acusació han rebaixat la seva petició de pena a un any de presó i sis mesos d’inhabilitació per exercir com a policia, una multa de 300 euros i el pagament d’una indemnització de 80.000 euros per un delicte contra la integritat moral (a cinc d’ells amb l’agreujant de racisme) i un altre de lesions lleus. Els mossos han acceptat aquesta condemna.

un-joven-explica-las-consecuencias-del-abuso-policial-que-logr-grabar-con-su-mvil vid 15 104053 / periodico

Arran d’aquest acord, que s’ha cuinat durant tot el matí, el tribunal de la Secció 21 de l’Audiència de Barcelona ha dictat sentència ‘in voce’ i ha acceptat la suspensió de l’execució de la pena de presó, de manera que els sis mossos no ingressaran a cap centre penitenciari. Això sí, amb la condició que no tornin a delinquir en tres anys, participin en un curs d’igualtat de tracte i no discriminació, no s’acostin a la víctima durant quatre anys i desemborsin el total de la indemnització (només han consignat 30.000 euros).

En un desnonament

Aquell 10 de gener, els sis mossos ara condemnats es van dirigir a un immoble situat al carrer de Manresa de Sant Feliu Sasserra per procedir a un desnonament i identificar els ocupants de l’edifici. Al garatge van localitzar en Wubi, «de pell negra», especifica el fiscal. Segons l’acusació, «amb ànim de menyscabar la integritat física i moral» del noi i, «moguts per un profund menyspreu i animadversió cap al color de la seva pell», el van empènyer i li van escopir. A continuació, li van clavar cops al cap i puntades de peu als costats, mentre li llançaven bosses d’escombraries i li etzibaven insults racistes. La víctima va gravar amb el mòbil algun d’aquests insults.

Al final, el Wubi va poder fugir en direcció a un descampat. Un dels mossos acusats va efectuar, fins i tot, un tret a l’aire. El noi es va mantenir amagat durant un temps, fins que va decidir tornar a l’immoble. Allà va topar de nou amb els agents. Al veure’l, un d’ells li va dir: «Eh, he fallat, si no et rebento. T’he disparat, eh». Els imputats el van agafar i van portar la víctima de nou al garatge i, «amb ànim de menyscabar-li la integritat física i moral, amb profund rebuig cap al color de la seva pell», el van empènyer i el van agredir.

Precs de la víctima

Notícies relacionades

Durant la pallissa, el noi els va recriminar la seva actitud: «¿Per què sou així de dolents?». Un dels agents li va respondre: «Sí, som ordenats». I un altre va afegir: «Mira’m a la cara, mira’m als ulls, mira’m als ulls, ¿sí? ¿Tu has vist alguna vegada el dimoni de prop? ¡És el més a prop que veuràs el dimoni! Allà quiet, no em toquis, ¡eh! ¡No em toquis, que te la poso amb dolor». Després d’això, el caporal va ordenar emmanillar en Wubi. Un dels mossos ho va fer, però va aprofitar la situació per colpejar-lo, mentre li deia: «Aquesta per la d’abans [...] Vinga, t’ho devia».

La víctima va suplicar als policies que paressin. «Sisplau, deixeu-me en pau, que soc humà com vosaltres». El caporal li va contestar: «Tu ets un mico, és el que ets». Durant el trasllat a comissaria van continuar les vexacions racistes. Al final de la intervenció, un dels mossos li va preguntar: «Kunta [en al·lusió a Kunta Kinte], ¿tu tens plantació de maria?». Després, «en to fanfarró», li va etzibar: «¿Què passa, que no t’ha quedat la cara bastant clareta encara? [...] Jo tinc moltes normes, però la principal i la més important és que, si corro darrere d’una merda, si l’agafo tard o d’hora rebrà».