Possible estafa

A judici quatre acusats de vendre oli barrejat de gira-sol i oliva com si fos verge extra

A judici quatre acusats de vendre oli barrejat de gira-sol i oliva com si fos verge extra
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Quatre acusats s’asseuran aquesta setmana al banc dels acusats de l’Audiència Nacional, en un judici en el qual el fiscal demanarà 13 anys de presó per a cada un per vendre com a oli d’oliva verge extra des d’una nau a Còrdova el que en realitat era barreja d’oli de gira-sol i oliva, en una proporció de 70/30.

El cas es remunta als anys 2017 i 2018, quan els acusats van vendre oli barrejat amb una etiqueta d’una marca que ells mateixos havien creat i per a això utilitzaven els recipients adulterats dels envasos d’una cooperativa d’Alcaudete (Jaén), segons l’escrit d’acusació.

En aquest, es relata que els acusats van fer arribar 153 d’aquestes garrafes als consumidors a diferents punts de comercialització en pobles de Còrdova, com La Carlota i Santaella, en garrafes d’una marca que ells mateixos s’havien inventat, informa Efe.

A més, durant el 2017 i el 2018, els acusats van posar al mercat garrafes de cinc litres «fent constar» que es tractaven d’una marca que produïa una cooperativa d’Alcaudete (Jaén), si bé el que venien era una barreja adulterada, continua la fiscalia.

Perforació al tap

En aquest cas, els acusats, compraven el verge extra d’aquesta marca al seu nom o al de dues empreses instrumentals, el traslladaven a una nau a Aguilar de la Frontera (Còrdova), les buidaven amb una perforació al tap i les omplien amb la barreja d’oli de gira-sol i oliva.

En total, els acusats, ja sigui de manera directa o amb societats, van comprar 74.000 litres d’aquesta cooperativa.

Va ser el febrer del 2018 quan la Guàrdia Civil va entrar i va registrar l’esmentada nau industrial a Aguilar de la Frontera on els agents van poder trobar una habitació que s’utilitzava com a laboratori, van intervenir 2.000 etiquetes i 1.500 capses de cartró per a tres garrafes cada una.

Notícies relacionades

Entre els efectes intervinguts, es detallen 1.134 garrafes buides, 500 de plenes d’oli d’oliva verge extra (AOVE), etiquetes falsificades i capses de cartró.

Els fets es consideren constitutius d’un delicte de falsedat en un document mercantil, pel qual es demana tres anys de presó a cada un; un segon de contra la propietat industrial, pel qual se’n sol·liciten tres més; i un tercer delicte continuat d’estafa, amb una pena de set anys per a cadascun dels acusats. 

Temes:

Oli d'oliva