La Plataforma per la Llengua denuncia que màsters de la UAB exclouen el català: «Tot, absolutament tot, ho fem en castellà»

Ricard Cugat

4
Es llegeix en minuts
Judit Bertran
Judit Bertran

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un estudiant ha denunciat a la Plataforma per la Llengua que un màster de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s’imparteix totalment en castellà. Així ho ha explicat la plataforma, que ha assenyalat a través d’un comunicat que la docència, la informació i la comunicació estan únicament en castellà, presumptament, «en contra de la normativa catalana i universitària».

Segons afirma la UAB, la docència i la comunicació sí que estan en castellà, però la informació es pot consultar en català a la pàgina web de la universitat oficial. La universitat ha ratificat que en cap cas s’incompleix la normativa ni el pla de llengua de la UAB. Així mateix, en aquests màsters –que són propis i la majoria no oficials– «no s’exclou el català», sinó tots els idiomes excepte el castellà o l’anglès.

Denuncia a la Plataforma per la Llengua

Tot va començar quan l’alumne va contactar amb la universitat per demanar informació sobre el màster propi de la UAB sobre Metodologia de la investigació: Disseny i Estadística en Ciències de la Salut, i va rebre la resposta en castellà. Aquest va insistir i va demanar la informació en català i també va preguntar en quin idioma s’impartien les classes, a la qual cosa la resposta va ser: «Tot, absolutament tot, ho fem en castellà».

El fet li va estranyar, ja que la UAB reconeix ser una universitat orgullosa del català i impartir, segons la seva pàgina web, entre un 60 i 70% de les seves classes en català. La institució assenyala l’idioma com a llengua pròpia i preferent i té una política vigent que pretén fomentar l’ús del català com a llengua pròpia i el castellà (i català) com a oficials.

«La UAB es fa responsable d’assegurar l’ús del català i la divulgació i la millora de la producció científica en català», indica en el Pla de Llengües 2021-2025. Així mateix, segons l’article 6.1 de la llei d’universitats de Catalunya (LUC) s’estableix el català com a idioma propi a les universitats del territori.

La universitat va respondre a l’estudiant que el perquè de l’ús únic del castellà en el màster de l’àmbit de la salut era que «la majoria d’estudiants eren de tot l’Estat espanyol i estrangers». Sense anar més lluny, el 36,4% dels alumnes de màster a Catalunya (10.289 persones) són de nacionalitat estrangera, la majoria d’ells provenen d’Amèrica i el Carib, segons un informe del Ministeri d’Educació. «Fa 40 anys que es fan aquests cursos i sempre han sigut en castellà», va sentenciar.

La Plataforma per la Llengua ha fet públic que s’ha de capgirar la situació, ja que s’«incompleix» el pla de llengua de la UAB i la normativa. En la mateixa línia, l’esmentada plataforma afirma haver detectat fins a 82 pàgines webs de màsters propis i oficials i postgraus de la UAB (dels 170 en total) que no tenen versió en català.

D’altra banda, la UAB ha confirmat que les esmentades webs específiques de màsters tenen el seu propi enllaç en l’idioma que s’imparteix el màster (castellà o anglès, majoritàriament), però que també estan disponibles en català a la web oficial de la universitat: «Segur que la pàgina que denuncien és un d’aquests casos».

No és la primera queixa

Ja fa gairebé dos anys, un professor d’un dels màsters de la UAB va dir que deixava la docència precisament perquè obligaven a fer-la en castellà i «prohibien el material en català». «Cada vegada s’està menyspreant la nostra llengua amb excuses de la internacionalitat», va explicar en un fil de X (abans Twitter).

Pocs dies després la UAB va rectificar i es va reunir amb el professor per comunicar-li que podria impartir les seves classes en català. «El que ha passat des de dijous passat no crec sincerament que sigui obra meva, sinó que l’empenta que vosaltres heu donat perquè un senzill tuit, producte de la tristesa provocada per uns fets desafortunades, hagi arribat tan lluny», va explicar.

Notícies relacionades

També amb la iniciativa «La universitat, en català», impulsada per la Plataforma per la Llengua, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) i el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), es van captar 88 denúncies per part d’estudiants que es queixaven del desús del català a les universitats de Catalunya.

Entre una de les accions de la iniciativa, que va començar el 2021, van aconseguir que una estudiant de Suïssa pogués recuperar els diners d’un màster que havia de fer inicialment en català, però que es va fer en castellà, a la UAB.

Temes:

UAB Català