Aquests són els cicles d'FP que més ocupació generen a Catalunya

El 46,19% de les ofertes de treball requerien alguna titulació d'FP

Aquelles vinculades amb la branca de la Sanitat tenen la taxa d'ocupabilitat més alta

El Grup ILERNA amb onze centres repartits per tota Espanya, ofereix més de 30 titulacions oficials per a estudiar tant a distància com en línia

Els cicles de sanitat són els que tenen major taxa d’ocupabilitat

Els cicles de sanitat són els que tenen major taxa d’ocupabilitat / Cedida / ILERNA

4
Es llegeix en minuts
Pep Canals

La formació professional viu el seu millor moment. Cada any, més joves aposten per ella com a via d'entrada al mercat laboral. Però no sols això. La demanda de perfils professionals vinculats a aquesta mena de formacions per la qualitat de la seva preparació acadèmica no para de créixer entre les empreses. I les dades sempre són el millor senyal: la taxa d'ocupació de les persones titulades en FP és del 42,2%, segons el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), gairebé quatre punts per sobre dels titulats universitaris.

En el cas de Catalunya destaquen el nombre d'ofertes laborals que requereixen aquestes titulacions. Segons l'Observatori de la Formació Professional, amb dades de l'últim estudi d'Infoempleo, el 46,19% de les ofertes d'ocupació requerien alguna titulació d'FP, ja fos de Grau Mitjà (20,83%) o de Grau Superior (25,36%). Però, a més, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), l'avantatge per a trobar ús dels joves amb titulació d'FP respecte a uns altres amb nivell educatiu inferior era de 17,58 p.p.

El 46,19% de les ofertes de treball a Catalunya requereixen alguna titulació d'FP

/ Cedida / ILERNA

Respecte a les titulacions de formació professional més demandades pel mercat laboral espanyol destaquen aquelles vinculades amb la sanitat, l'administració i gestió, a més d'informàtica i comunicació, segons expliquen des d'ILERNA, centre oficial d'FP en línia i presencial que es troba repartit per diferents regions de la geografia espanyola.

Per què estudiar una FP?

En els pròxims anys, el mercat laboral evolucionarà i necessitarà perfils professionals altament capacitats per a cobrir determinades necessitats. “Hi ha previsions que apunten al fet que en els pròxims anys es registraran més de dos milions d'oportunitats de treball per a titulats d'FP en tota Espanya”, explica Jordi Giné, CEO de Grup ILERNA. En aquest sentit, assegura que “els centres podem aportar la formació que demanda actualment el mercat laboral”.

La formació professional té alguns avantatges respecte a altres titulacions d'educació superior:

  1. És una formació pràctica. Les titulacions d'FP tenen un component eminentment pràctic. A part de la teoria, a l'aula també es treballa amb casos pràctics per a assimilar els continguts i tots els estudiants tenen una assignatura de pràctiques en l'empresa.

  2. Major taxa d'ocupabilitat. Segons el SEPE, la taxa d'ocupabilitat de l'FP en 2021 va ser del 42,2%, més de quatre punts per sobre de la universitària.

  3. Menor temps. A diferència d'una titulació universitària, la formació professional es concentra en dos anys. Alguna cosa que retalla substancialment el temps invertit.

  4. Et pots continuar formant. Si vols continuar formant-te dins d'un sector concret, amb l'FP pots continuar formant-te a través d'una altra titulació o accedint als estudis universitaris de la branca.

Una estudiant d'una FP de salut d'ILERNA

/ Cedida / ILERNA

Cicles formatius de Sanitat amb major demanda de professionals

L'FP de la branca de Sanitat són les que compten amb una major demanda en el mercat laboral. Això li confereix una de les taxes d'ocupabilitat més altes d'Espanya. En aquest sentit, hi ha alguns cicles de Grau Mitjà a tenir en compte: 

  1. Cures Auxiliars d'Infermeria

  2. Emergències Sanitàries

Consulta els millors graus mitjans d'FP. 

En el cas de Grau Superior:

  1. Anatomia Patològica i Citodiagnòstic

  2. Laboratori Clínic i Biomèdic

  3. Pròtesis Dentals

  4. Dietètica

Consulta els millors graus superiors d'FP.

Formació professional presencial, semipresencial i a distància a Catalunya

Els alumnes que opten per l'FP compten en l'actualitat amb múltiples opcions, tant públiques com privades, per a cursar aquestes titulacions. Un exemple seria el del Grup ILERNA que, amb onze seus repartides per tota la geografia espanyola i dues a l'estranger (Itàlia i França), s'ha convertit en un dels centres de referència per a la FP al país amb més de 30 cicles oficials de les famílies professionals de Sanitat, Serveis Socioculturals i a la Comunitat, Imatge i So, Comerç i Màrqueting, Informàtica i Comunicacions, Administració i Gestió, a més d'Hostaleria i Turisme.

El grup va néixer en 2012 després de la unió de l'Acadèmia Tècnica i Els Eures, dos centres de Lleida amb més de cinquanta anys de trajectòria. En aquests onze anys ha obert centres a Madrid, Sevilla, Tarragona, Barcelona i Còrdova. Per al curs 2024, i continuant amb el seu pla d'expansió, Grup ILERNA té previst inaugurar una nova seu a Valladolid.

Però, a més, i des de l'any 2014, ofereix les seves titulacions a distància a través d'ILERNA EN LÍNIA, sent un dels centres pioners a Espanya. “En ILERNA treballem per a oferir programes de formació professional en línia perquè joves i adults puguin estudiar des de qualsevol lloc i quan vulguin. Això respon al fet que com a grup posem en el centre les necessitats dels estudiants i sabem que la flexibilitat és un factor molt important”, assegura Giné.

D'altra banda, ILERNA també ofereix una modalitat semipresencial amb vídeo classes en línia i sis hores de classes setmanals presencials. Una fórmula que conjumina els avantatges de les classes pràctiques de la segona, amb la flexibilitat que ofereix la formació a distància.

Per què estudiar un cicle de formació professional en ILERNA?

Al llarg de la seva trajectòria, ILERNA ha format a més de 100.000 titulats amb un mètode pràctic i enfocat a les necessitats del mercat laboral. Tot això gràcies a un equip de docents experts en cada disciplina, que guien a l'alumne en tota la seva trajectòria formativa i amb tutories personalitzades. Els seus plans d'estudis s'adapten a la realitat del mercat laboral i a l'ús de les noves tecnologies, a través de la innovació.

“El motor d'ILERNA és millorar l'ocupabilitat dels joves i optimitzar la competitivitat de les empreses. Som una eina formar als professionals que demanden les empreses i aportem personal qualificat al mercat laboral en aquelles àrees més sol·licitades”, apunta el CEO d'ILERNA.