Tendència estable: els embassaments segueixen sota mínims malgrat la DANA
1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Les reserves continuen sota mínims malgrat els dos caps de setmana de pluges a Catalunya. Les tempestes han servit per refrescar l’ambient, remullar terra (es redueix el risc d’incendi forestal) i per alleujar la falta d’aigua dels boscos. A més, les pluges poden alleujar l’estat d’estiatge de rieres i barrancs i alguns rius, i també poden ser útils per millorar la situació de les masses d’aigua subterrània.

No obstant, per als embassaments la situació és una altra. Després de les precipitacions de l’últim cap de setmana d’agost, generals a gairebé tot Catalunya i que van deixar més de 100 mm a les capçaleres de rius com el Ter, els pantans van experimentar una recuperació. En canvi, de moment, la DANA no ha tingut les mateixes conseqüències.

En aquests moments, els pantans estan al 23,58% de la seva capacitat. Són dades pitjors que les del mes de març, el pitjor moment de la reserva quant als embassaments a la primavera. És cert que el percentatge va augmentar lleugerament durant l’anterior setmana, però aquesta setmana l’evolució torna a experimentar un lleu descens. Les DANAs, es va concentrar al sud de Catalunya i l’aigua pràcticament no va caure sobre els rius que tenen embassaments construïts al llarg del seu curs.

Aquest estiu deixa una distribució de precipitacions molt poc repartida, com ja és habitual. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, ha plogut especialment en comarques de Lleida i la Catalunya Central, també al Pirineu i Prepirineus, i al litoral del Maresme. En canvi al Pirineu oriental i a la resta de Catalunya aquest ha sigut un estiu que es pot qualificar com a normal.