Pionera reconeguda

Mor Elisa Sales, l’última de les primeres universitàries de Catalunya, als 108 anys

Mor Elisa Sales, l’última de les primeres universitàries de Catalunya, als 108 anys

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Elisa Sales, una de les primeres dones que va cursar estudis universitaris a la Universitat de Barcelona, ha mort aquest diumenge a casa seva, a Barcelona, als 108 anys.

Als 106 anys es va convertir en estrella forçosa del documental ‘Pioneres. Dones universitàries de la Segona República’, en què la documentalista Lala Gomà recordava el grup de dones que va irrompre a les masculines aules de la universitat republicana. Era l’única que quedava viva del grup d’Eulàlia Presas, Elisa Sales, Carmina Pleyán, Dolors Pomar, Maria Bernet, Carme Picart, Margarita Figueres, Maria Vilà Clé i Dolores Álvarez Castrillón.

Notícies relacionades

Sales, filla de mestres, va explicar fa dos anys a EL PERIÓDICO que a casa seva es va veure com una cosa normal que fes un batxillerat excel·lent i cursés estudis universitaris. Primer a Saragossa, on va començar Dret, i després a la UB, becada a la Facultat de Filosofia i Lletres.

La Guerra Civil la va obligar a interrompre els estudis, que van quedar definitivament aparcats. Va iniciar amb el seu marit, Miquel Garcia Santesmases, advocat i funcionari de l’ONU, una vida a l’exili, de França a Cuba i Santo Domingo, passant per Mèxic, Nova York i Suïssa, fins a tornar a Barcelona.