La carrera espacial

Les primeres imatges de l’Índia a la Lluna

1
Es llegeix en minuts

L’Organització d’Investigació Espacial de l’Índia (ISRO) ha publicat avui les primeres imatges del desenvolupament de la missió espacial Chandrayaan-3 sobre la superfície de la Lluna, incloent-hi els primers passos de l’explorador després de l’exitós allunatge al pol sud del satèl·lit.

L’agència espacial índia ha compartit a la xarxa social X (Twitter) dues fotografies del lloc sobre el qual es va posar la Chandrayaan-3 dimecres, i que van ser preses per l’orbitador que l’Índia va enviar a la Lluna en l’última missió al satèl·lit.

«T’espio», va escriure l’ISRO en un missatge per acompanyar les imatges publicades en el compte a X de la missió, en què s’observa la superfície lunar plena de cràters, entre els quals s’ubica el mòdul d’aterratge de la Chandrayaan-3.

Recorregut

L’agència també ha revelat un breu vídeo dels primers instants de l’explorador Pragyaan sobre la Lluna, que mostren el descens del vehicle de sis rodes per una petita rampa que sobresurt del mòdul d’aterratge Vikram, per començar el recorregut per la superfície lunar.

La màquina, d’uns 23 quilograms, és un robot de sis rodes que recopilarà informació i imatges del sòl lunar que enviarà a la Terra. A més, ajudarà l’agència espacial índia a estudiar la composició de la superfície lunar utilitzant rajos X i làser.

Activitat sísmica

Al seu torn, el mòdul d’aterratge té quatre instruments científics o càrregues útils, que analitzaran l’activitat sísmica de la Lluna, estudiaran el flux de calor i la densitat del plasma pròxim a la superfície, i permetran mesurar amb més precisió la distància entre la Terra i el satèl·lit.

Els dos elements enviaran dades als científics de l’ISRO durant 14 dies terrestres, equivalents a un dia de llum a la Lluna, ja que tots dos depenen de la llum solar per funcionar.

Notícies relacionades

Per fer-ho dependran de l’orbitador que la missió predecessora de la Chandrayaan-3 va deixar funcionant el 2019 al voltant de la Lluna, l’únic component que va sobreviure a aquesta missió, després que el mòdul d’aterratge s’estavellés contra la superfície lunar durant el descens.

Quatre anys després, l’històric allunatge de la seva successora, ha convertit l’Índia en la quarta nació a allunar a la Lluna, juntament amb els EUA, Rússia i la Xina, i en la primera a posar-se sobre el pol sud.

Temes:

Espai Lluna Índia