Successos

Cau a Espanya una banda italocroata després de diverses estafes milionàries ‘rip deal’ amb bitllets falsos

La Policia Nacional deté vuit persones a Madrid, València i Lloret de Mar

Cau a Espanya una banda italocroata després de diverses estafes milionàries ‘rip deal’ amb bitllets falsos
2
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional ha desmantellat a Espanya una banda itinerant liderada per tres germans d’origen italocroat que presumptament es dedicaven a cometre estafes realitzant transaccions en les quals canviaven a les víctimes bitllets falsos per altres de curs legal.

En l’operatiu, desenvolupat a Madrid, València i Lloret de Mar, han sigut detingudes vuit persones i s’han intervingut més de set milions d’euros en bitllets falsos, més de 20.000 euros en bitllets legals i tres màquines de tallar diners, segons informa direcció general de la policia.

La banda investigada posava en pràctica l’estafa coneguda com a ‘rip deal’, que consisteix a guanyar-se la confiança d’un venedor per acabar entregant-li bitllets falsos a canvi d’altres de curs legal o bé d’altres elements de valor.

Aquesta investigació va arrencar el desembre del 2022 amb la denúncia d’una estafa d’aquestes característiques en la venda d’unes llicències de VTC (vehicle de transport amb conductor).

Els autors van mostrar interès als venedors i el dia que havien d’abonar la quantitat pactada van aconseguir enganyar-los perquè els canviessin els diners per bitllets de menys valor, tot amb l’excusa d’ingressar-los al caixer i realitzar una transferència bancària.

Així, van aconseguir un botí de 70.000 euros en bitllets de curs legal, mentre que les víctimes van rebre la mateixa quantitat en bitllets falsos de 200 euros.

La segona denúncia, també a Madrid, feia referència a una estafa de 250.000 euros en la inversió d’un negoci immobiliari. Les víctimes pretenien participar com inversors, per a la qual cosa necessitaven un préstec de dos milions d’euros. A través d’un tercer van contactar amb els autors de l’estafa, presumptes prestamistes, que els van exigir com a condició de l’acord el canvi de 250.000 euros de bitllets d’alt valor per altres d’un valor més baix.

Antecedents

Les investigacions van determinar que darrere de les dues estafes es trobava una banda liderada per tres germans d’origen italocroat amb nombrosos antecedents per fets similars, tant a Espanya com en altres països europeus.

Gràcies a les gravacions dels llocs on es van efectuar les transaccions, els agents van identificar els altres membres del grup implicats, que donaven suport logístic i de seguretat als «capitostos».

Una vegada identificats, els investigadors van descobrir que els tres líders de la banda es trobaven a València, on planejaven una nova estafa, en aquest cas d’una transferència de 5.000 euros en criptomonedes.

Els investigats es feien passar per inversors d’una companyia immobiliària i miraven de negociar la compra d’un moneder de criptoactius per valor de 800.000 dòlars, propietat d’un tercer, i que pretenien adquirir a canvi de diners en efectiu.

Notícies relacionades

Quan l’acord se n’anava a assolir al pis llogat pels estafadors a València, el representant de l’amo del moneder es va adonar de l’engany i va fugir corrents emportant-se un dels feixos de bitllets que utilitzava la banda.

Els agents van aprofitar la conjuntura per detenir ‘in fraganti’ set persones, a més d’una vuitena a Lloret de Mar.