Alerta alimentària
Brot de salmonel·la vinculat a tomàquets cherry: 12 països d’Europa ja estan afectats
Se n’han detectat 92 casos
![Brot de salmonel·la vinculat a tomàquets cherry: 12 països d’Europa ja estan afectats Brot de salmonel·la vinculat a tomàquets cherry: 12 països d’Europa ja estan afectats](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/129c6d03-6676-4f60-bdad-faeafa7eff97_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) ha activat una alerta sanitària internacional per un brot de ‘Salmonella Senftenberg’, amb 92 casos, inclosa una mort.
Els casos es van reportar entre l’agost del 2022 i el 12 de juliol del 2023 a Àustria, Bèlgica, Txèquia, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Irlanda, els Països Baixos, Noruega, Suècia, el Regne Unit i els Estats Units.
Les investigacions a diversos països, com Àustria, Alemanya, França i Suècia, suggereixen que els tomàquets cherry podrien ser un possible vehicle d’infecció. Els primers casos van ser detectats a França l’agost del 2022 i el més recent es va notificar a Suècia el juny del 2023. La majoria dels casos es van presentar entre l’octubre del 2022 i el març del 2023, amb una disminució en l’exposició després del desembre del 2022, i el risc de noves infeccions és baix en l’actualitat. De moment, Espanya no ha notificat cap cas.
Notícies relacionadesLa soca responsable del brot va mostrar resistència genètica a les quinolones i es va identificar en un plat d’amanida mixta que contenia tomàquets cherry i verdures de fulla verda, preparat a França l’agost del 2022. La investigació va portar a rastrejar els tomàquets a França i possibles fonts d’infecció a Àustria fins a majoristes a Alemanya, els Països Baixos i Espanya i productors de tomàquet als Països Baixos, Espanya i el Marroc. No obstant, no es va poder establir amb certesa si aquestes empreses d’aliments o productors van ser les fonts d’infecció o punts de contaminació, per la falta d’evidència microbiològica.
La salmonel·la es pot trobar en diversos animals i la infecció en humans generalment es produeix pel consum d’aliments crus o mal cuits que estan contaminats. Els símptomes, que inclouen febre, diarrea, dolor abdominal, nàusees i vòmits, solen aparèixer entre 12 i 36 hores després del consum d’aliments infectats i poden durar diversos dies. En casos greus, especialment entre persones grans o amb sistemes immunitaris compromesos, la infecció pot resultar fatal. Tot i que en la majoria dels casos no es requereix tractament amb antibiòtics, la deshidratació pot portar a l’ingrés hospitalari.
- Jocs Olímpics 2024 París oculta la foscor i exhibeix el seu decorat en els Jocs
- Handbol Les ‘Guerreres’ no compareixen i cauen amb estrèpit en el debut
- Tennis Moyá fa saltar les alarmes sobre la presència de Nadal a París
- Sèrie aclamada Com enamorar sense cursileries
- QUATRE HOSPITALITZATS Un brot de salmonel·losi en un bar deixa almenys 22 afectats
- Les polítiques de la Unió Europea Brussel·les empeny a acabar amb l’addicció a les xarxes socials tòxiques
- Les polítiques de la Unió Europea Espanya insta les tecnològiques a actuar contra els patrons addictius
- SUCCESSOS Presó per al maquinista i un excàrrec d’Adif per l’accident de l’Alvia
- Gislan Zekri, estudiant de Treball Social: "Entendre el context cultural de la persona és vital per ajudar-la"
- Narcotràfic Confiscades quatre tones de cocaïna al port de Barcelona