Alerta alimentària

Brot de salmonel·la vinculat a tomàquets cherry: 12 països d’Europa ja estan afectats

Se n’han detectat 92 casos

Brot de salmonel·la vinculat a tomàquets cherry: 12 països d’Europa ja estan afectats
1
Es llegeix en minuts

El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) ha activat una alerta sanitària internacional per un brot de ‘Salmonella Senftenberg’, amb 92 casos, inclosa una mort.

Els casos es van reportar entre l’agost del 2022 i el 12 de juliol del 2023 a Àustria, Bèlgica, Txèquia, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Irlanda, els Països Baixos, Noruega, Suècia, el Regne Unit i els Estats Units.

Les investigacions a diversos països, com Àustria, Alemanya, França i Suècia, suggereixen que els tomàquets cherry podrien ser un possible vehicle d’infecció. Els primers casos van ser detectats a França l’agost del 2022 i el més recent es va notificar a Suècia el juny del 2023. La majoria dels casos es van presentar entre l’octubre del 2022 i el març del 2023, amb una disminució en l’exposició després del desembre del 2022, i el risc de noves infeccions és baix en l’actualitat. De moment, Espanya no ha notificat cap cas.

Notícies relacionades

La soca responsable del brot va mostrar resistència genètica a les quinolones i es va identificar en un plat d’amanida mixta que contenia tomàquets cherry i verdures de fulla verda, preparat a França l’agost del 2022. La investigació va portar a rastrejar els tomàquets a França i possibles fonts d’infecció a Àustria fins a majoristes a Alemanya, els Països Baixos i Espanya i productors de tomàquet als Països Baixos, Espanya i el Marroc. No obstant, no es va poder establir amb certesa si aquestes empreses d’aliments o productors van ser les fonts d’infecció o punts de contaminació, per la falta d’evidència microbiològica.

La salmonel·la es pot trobar en diversos animals i la infecció en humans generalment es produeix pel consum d’aliments crus o mal cuits que estan contaminats. Els símptomes, que inclouen febre, diarrea, dolor abdominal, nàusees i vòmits, solen aparèixer entre 12 i 36 hores després del consum d’aliments infectats i poden durar diversos dies. En casos greus, especialment entre persones grans o amb sistemes immunitaris compromesos, la infecció pot resultar fatal. Tot i que en la majoria dels casos no es requereix tractament amb antibiòtics, la deshidratació pot portar a l’ingrés hospitalari.