Feminicidi

Commoció a Nou Barris per l’últim feminicidi a Catalunya

Aragonès, Collboni i Verge participen en l’acte de condemna, amb la representació de tots els grups municipals excepte Vox

Sis assassinats des d’inicis d’estiu: repunta la violència masclista en plena onada negacionista

Diego el Cigala serà jutjat per maltractaments habituals i vexacions a la seva exdona

A1-179156771.jpg

A1-179156771.jpg / MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Avui no es parla de res més, d’aquesta pobra noia que l’ha matat el seu nòvio», reconeix la Raquel, dependenta d’una fleca ubicada a escassos metres del carrer Sant Iscle, al districte de Nou Barris de Barcelona. Allà va ser on, diumenge a la matinada, la policia va trobar el cos d’una jove de 29 anys, presumptament assassinada per qui era la seva parella sentimental. Al portal, dos clavells blancs i unes quantes espelmes la recorden, al costat d’un escrit en contra del masclisme. Gairebé ningú sap qui era ella, fa pocs mesos s’havia mudat al districte. Al barri, i a la plaça Sant Jaume de Barcelona, les autoritats i diverses associacions s’han concentrat en un minut de silenci per mostrar la seva condemnaal novè feminicidi a Catalunya aquest 2023, el segon en menys d’una setmana.

«És que no vam sentir res», explica encara atordit el veí de replà d’aquesta parella. Diumenge passat el van despertar de matinada la patrulla dels Mossos d’Esquadra, i no es pot treure del cap el moment en què es van emportar el cos de la noia, i el seu nòvio emmanillat. «No sé res d’ella, feia un mes i mig que s’havien mudat aquí: gairebé no ens havíem parat a parlar», prossegueix l’home, que prefereix mantenir-se en l’anonimat.

A la fleca, la Raquel assumeix que li va servir més d’un cafè. «M’ho han dit molts clients, però si no m’ensenyen una foto no sé qui és», segueix. Diverses clientes li han dit que es deia Elena. «I diuen que treballava al Mercadona», afegeix en Severino, dependent d’un supermercat. «Venia aquí a la tarda, era molt simpàtica...» explica en Juan, client del bar més pròxim al domicili. «A ell no el vam veure mai, però ella tampoc explicava res de la seva vida, feia poc temps que era al barri», continua l’home des de la barra.

«No et sé dir absolutament res d’ella, però independent que no la coneguem aquest és un acte repudiable, insuportable i hem de protestar: no n’hi pot haver ni una més», es queixa Pep Ortiz, president de la coordinadora d’entitats de Nou Barris que ha organitzat una concentració al districte i un minut de silenci.

A la plaça Sant Jaume, davant el consistori de Barcelona, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha assenyalat que ni les autoritats ni la societat poden «conformar-se a condemnar els feminicidis». «Cada un ha de pensar què pot fer per parar les situacions de violència o per acompanyar una dona a denunciar», ha afirmat després del minut de silenci.

Vox, absent

Notícies relacionades

També han participat en l’acte l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, entre altres membres del Govern i dels grups municipals, a excepció de Vox. Collboni ha lamentat l’«inexplicable» assassinat de la jove, «una veïna feliç» de Nou Barris, i ha reiterat el «compromís» del consistori contra la violència masclista.

Recursos per a les víctimes

Els recursos disponibles les 24 hores del dia són el telèfon 016, el correu electrònic 016-online@igualdad.gob.es i el canal del WhatsApp en el número 600 000 016. En una situació d’emergència es pot trucar al 112 o als telèfons d’emergències de la Policia Nacional (091) i de la Guàrdia Civil (062) i, quan la trucada és impossible, es pot recórrer a l’aplicació ALERTCOPS, des de la qual s’enviarà un senyal d’alerta a la policia amb geolocalització.