El Parlament augmenta les indemnitzacions per violència masclista i vicària
2
Es llegeix en minuts

El Parlament ha aprovat aquest dijous l’augment de les quanties de les indemnitzacions per a les víctimes de violència masclista, que passen a estar blindades per llei. La modificació de l’article 47 de la llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, ha sigut aprovada pel ple, amb el suport del PSC-Units, ERC, Junts, la CUP, En Comú Podem i el PP, l’abstenció de Cs i el ‘no’ de Vox.

Amb la modificació aprovada, s’estableix que la indemnització –en un pagament únic– que rebran les víctimes de violència masclista que tinguin seqüeles i lesions serà de, com a mínim, dues vegades el valor anual de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), i passa dels 3.073 euros actuals als 17.210.

Filles i fills

Per a les filles i els fills menors de 26 anys de víctimes mortals i que, en el moment de la mort, fossin dependents econòmicament, s’estableix una quantia també d’un sol pagament d’un mínim de 12 vegades l’IRSC anual; és a dir, ascendirà als 103.261€.

Quan es tracti de filles i fills morts per violència vicària, la que s’exerceix contra ells per causar un mal psicològic a una tercera persona, s’indemnitzarà la mare amb un pagament únic equivalent a sis vegades l’IRSC anual: 51.630 €.

La diputada del PSC-Units i ponent relatora del text aprovat, Beatriz Silva, ha destacat un altre punt rellevant de la modificació: s’evita el requisit de tenir una sentència judicial que acrediti que una persona ha patit violència masclista per poder rebre les indemnitzacions, perquè «les dones tenen dret a això denunciïn o no».

Acreditació de les autoritats

Així, s’amplien «les autoritats que tenen potestat per acreditar» la violència masclista i es crea un barem específic per a aquest tipus de maltractament, a més de blindar aquestes indemnitzacions per llei.

La diputada de Vox Mónica Lora ha rebutjat la iniciativa i ha recordat que la seva formació discrepa de «la imposició de la ideologia de gènere per convertir-la en doctrina oficial legal», unes afirmacions a les quals ha replicat la parlamentària dels comuns Susanna Segovia.

Menys burocràcia

Notícies relacionades

«La millor resposta [a Vox] és recordar les cares de [Santiago] Abascal i companyia diumenge i com s’ha frenat l’arribada de la ultradreta al Govern de l’Estat gràcies, en bona part, als vots de molts catalans i catalanes que els han dit ‘prou’», ha opinat.

Per la seva banda, la diputada d’ERC Jenn Díaz ha lamentat que s’hagi abordat únicament l’article referit a les indemnitzacions, ja que «de vegades» es podria deixar de banda la idea que l’acompanyament a les víctimes de violència masclista «ha de ser integral», tot i que ha celebrat que s’hagin reduït els tràmits burocràtics anteriors.