2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La calor infernal de ‘Cerberus’, la tercera onada de calor de l’estiu, ha rebentat els termòmetres a Catalunya. Segons recull la xarxa d’estacions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), aquest dimarts s’han registrat 45,3 ºC a Figueres. El Servei Metereològic (Meteocat), per la seva banda, també reporta registres de 45,1 ºC a les estacions gironines del pantà de Darnius-Boadella i Navata (Alt Empordà). En tots dos casos, aquestes xifres suposen un nou rècord de temperatura a Catalunya ja que superen de llarg els 43,8 ºC assolits a Alcarràs el juny del 2019. Els registres també indiquen que durant aquest dimarts un total de 83 municipis catalans han estat per sobre dels 40 ºC.

Les temperatures registrades a Catalunya destaquen entre algunes de les més altes observades a Espanya i en el conjunt d’Europa durant aquesta segona jornada d’onada de calor. Entre les zones més afectades per la calor extrema destaquen els municipis de la província de Girona. A Anglès, per exemple, s’han registrat 44,8 ºC. A Artés s’ha arribat als 44,4ºC. I a Banyoles, s’han arribat als 44,2ºC. Des que existeixen registres fins ara, cap municipi català havia superat els 44 graus. Però a partir d’avui, són almenys sis les estacions meteorològiques que han superat aquest llindar fins ara intocable. 

Alerta roja per calor

Notícies relacionades

Al llarg de dimarts s’han mantingut actius avisos per calor extrema a tot el territori català. A comarques de Girona, així com a Ponent, la Catalunya Central i el Prepirineu s’han encès alertes roges pels «perills molt alts» derivats de la calor extrema. Protecció Civil, per la seva banda, també ha activat l’alerta per risc d’incendis en més de cinquanta municipis. També s’ha restringit l’accés a espais naturals del Garraf, Montsant, Montgrí i el cap de Creus.

En els pròxims dies, segons adverteix el Servei Metereològic de Catalunya, les temperatures continuaran altes però, a poc a poc, iniciaran el seu descens. Per a dimecres s’espera una lleugera baixada dels termòmetres tot i que en algunes zones, com Ponent, es podrien tornar a superar els 40 ºC. Dijous també s’espera un ulterior descens de les temperatures tot i que, també en aquest cas, el mercuri podria mantenir-se a prop dels 37 graus a diverses zones d’interior. Els pronòstics apunten que l’onada de calor extrema hauria de remetre del tot de cara al cap de setmana