Canvi climàtic

L’ONU confirma que la setmana passada es va trencar el rècord global de calor

La temperatura mitjana al juny va ser 0,5 graus Celsius més alta que la mitjana de 1991-2002 i trenca el rècord de juny del 2019

L’ONU confirma que la setmana passada es va trencar el rècord global de calor
2
Es llegeix en minuts

L’Organització Meteorològica Mundial (OMM), el braç científic de l’ONU, ha confirmat aquest dilluns que la setmana passada es van trencar dos rècords consecutius de temperatures i que això la converteix en el període setmanal més càlid des que se’n tenen registres.

Segons la reanàlisi de dades de l’Agència Meteorològica del Japó, la temperatura mitjana global el dia 7 de juliol va ser de 17,25 graus Celsius, 0,3 graus per sobre del rècord anterior de 16,94 graus del 16 d’agost del 2016, quan el món experimentava el fenomen del Niño, que els científics van tornar a declarar fa uns dies.

En termes mensuals, l’OMM, en col·laboració amb el sistema europeu Copernicus, ha establert que la temperatura mitjana al juny va ser 0,5 graus Celcius més alta que la mitjana de 1991-2020 i que trenca el rècord de juny del 2019.

En la mateixa línia d’escalfament global, l’organisme va informar que la capa de gel de l’Antàrtida es va reduir a la seva mínima extensió al juny, quan va ser un 17% més petita que la seva mida mitjana, d’acord a les observacions per satèl·lit.

El gel de l’Antàrtida es redueix

«Es va observar que la capa de gel a l’Antàrtida –on la temperatura és més baixa que a l’Àrtic– es va mantenir estable fins al 2016, any en què es va començar a reduir, amb alguns períodes de zig-zag, però aquest any hem notat una forta reducció», va dir el cap de Vigilància Climàtica de l’OMM, Omar Baddour, en una conferència de premsa a Ginebra.

Al juny, el mar de gel antàrtic «es va mantenir en nivells baixos que no tenen precedents en els valors d’aquesta època de l’any», va comentar Baddour, que va dir que encara és aviat per relacionar aquesta situació –des del punt de vista de la ciència– amb el canvi climàtic.

Els científics també estan preocupats per l’augment de la temperatura a l’Atlàntic nord, que ha sigut molt elevada al juny i que, per exemple, ha sigut 5 graus superior a la mitjana d’aquell mes al voltant del Regne Unit, una situació que impacta negativament en les poblacions de peixos.

L’especialista en física climàtica de l’OMM, Michael Sparrow, va explicar que els oceans tenen més capacitat d’acumular calor que l’atmosfera, però que quan se sobreescalfen poden augmentar la temperatura a l’atmosfera i causar fenòmens meteorològics extrems.

Notícies relacionades

«Estem intentant entendre per què l’Atlàntic nord s’està escalfant», va afegir el científic, que va afegir que està passant a una velocitat extrema i que de moment aquesta anomalia no es pot atribuir al fenomen del Niño, ja que en episodis anteriors això no havia passat.

Baddour va afirmar que, en qualsevol cas, el Niño reuneix tots els criteris perquè es trenquin nous rècords el 2024, any fins el qual es prolongarà aquest fenomen, que provocarà l’augment de la temperatura del Pacífic tropical i, conseqüentment, de l’atmosfera.