Als 82 anys

Mor Llum Ventura, l’activista que va impulsar l’Associació de Les Dones del 36

Dones i guerra: víctimes per partida doble

Llangardaixos, serps, rates, cigonyes, gats... així es menjava a Espanya durant la guerra i la postguerra

Mor Llum Ventura, l’activista que va impulsar l’Associació de Les Dones del 36

RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Mor la historiadora i activista Llum Ventura (Barcelona, 1941) als 82 anys. Veïna del barri Gòtic de Barcelona, nascuda en la postguerra franquista i òrfena de mare i de pare.

Ventura col·laborava amb la Fundació Pare Manel i era membre de Dones Llibertàries de CGT Catalunya. Als anys 90 va ser regidora de l’Ajuntament de Barcelona, del districte de Ciutat Vella.

La historiadora va moure cel i terra per recuperar les vides de les dones que van viure la Guerra Civil espanyola. Així, mentre exercia de regidora –el 1997– va fundar l’Associació Les Dones del 36 juntament amb un grup de dones supervivents de la guerra.

Notícies relacionades

L’objectiu del projecte era donar a conèixer a la societat –especialment a les noves generacions– els estralls soferts en aquest període de la història des d’una òptica femenina. L’associació es va dissoldre el 2007 a causa de l’avançada edat dels seus integrants.

Als anys 90, les dones que van integrar l’associació van fer xerrades per desenes d’instituts, van participar en diverses exposicions i van escriure llibres explicant les seves històries. «Perquè no es torni a repetir aquell horror i perquè es coneguin les seves històries i les seves lluites», assegurava Ventura en una entrevista a EL PERIÓDICO.