Sense llicències

Un nou xiringuito reobre la polèmica a Gola de Fluvià: «És la gota que fa vessar el vas» ‘’

Qui i per què s’emporten els ous de les tortugues marines?

El 40% dels aqüífers costaners ja estan en mal estat per la salinització

Un nou xiringuito reobre la polèmica a Gola de Fluvià: «És la gota que fa vessar el vas» ‘’

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

«La situació a la desembocadura del riu Fluvià és un sense sentit», diu Raúl Domínguez, portaveu d’IAEDEN-Salvem l’Empordà. La gota que ha fet vessar el vas és la inauguració d’un xiringuito prevista per a aquest dissabte. El col·lectiu ecologista adverteix que s’ubicarà, sense llicència, diuen, en una zona protegida no urbanitzable. Si l’ajuntament de Sant Pere Pescador (Alt Empordà) o la Generalitat no es posicionen sobre això, presentaran una denúncia a la fiscalia.

El complex Fluvià Marina està situat en un espai que forma part de la Xarxa Natura 2000 i que es va declarar com a «no urbanitzable». «El problema és que un propietari ja tenia els terrenys comprats abans que es desclassifiquessin i ha continuat utilitzant-los per muntar activitats de tota mena«», critica Domínguez en declaracions a EL PERIÓDICO.

La plataforma ecologista denuncia que, a l’estiu, es cobra per aparcar caravanes en aquests terrenys de forma irregular. També s’hi lloguen motos d’aigua i s’hi han construït petites infraestructures sense permís.

¿Solució judicial?

Domínguez no entén la «inacció» de les administracions competents: «Fa ja dos anys que ens queixem, però ni l’ajuntament ni la Generalitat han aconseguit posar fi a aquestes actuacions a la desembocadura del riu, l’anomenada Gola del Fluvià».

«El propietari ja tenia els terrenys comprats abans que es desclassifiquessin i ha continuat utilitzant-los per muntar-hi activitats de tota mena»

Raúl Domínguez, IAEDEN

Notícies relacionades

En l’assemblea d’aquest divendres, IAEDEN i el Grup en Defensa de la Gola del Fluvià plantejaran posar una denúncia perquè la fiscalia estudiï el cas: «Sembla que és l’única via que ens queda per frenar aquest promotor». Els ecologistes expliquen que la idea inicial era convertir la Gola del Fluvià en un «Empuriabrava 2.0». Tanmateix, es va blindar l’espai i es va impedir la urbanització.

«El que no s’entén és que hagi quedat aquesta resta del projecte i ningú hi hagi intervingut per parar les accions d’aquest propietari», diu Domínguez. El xiringuito que s’inaugurarà aquest dissabte és l’últim projecte que es promou a la zona i encara ha caldejat més els ànims dels col·lectius en defensa d’aquest espai protegit. Asseguren que els aiguamolls de l’Empordà i els seus voltants ja pateixen prou pressions urbanístiques i turístiques com perquè s’hi permetin aquest tipus d’activitats irregulars.