Admissió a tràmit

El Constitucional revisarà la llei trans i la de l’avortament a l’admetre a tràmit els recursos del PP i de Vox

El Constitucional revisarà la llei trans i la de l’avortament a l’admetre a tràmit els recursos del PP i de Vox
1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El ple del Tribunal Constitucional revisarà dues de les lleis estrella del Ministeri d’Igualtat d’Irene Montero: la llei de l’avortament i la llei trans. Ho farà a l’haver admès a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat presentat per 50 diputats del Grup Parlamentari de Vox i 50 del PP.

Els diputats de Vox argumenten que la llei que al febrer va modificar la llei 2/2010, de 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs, recentment validada en tots els seus extrems pel Constitucional, podria vulnerar diversos preceptes constitucionals, com el principi de llibertat i pluralitat, de legalitat, d’igualtat, de la vida o de la llibertat ideològica.

El ple també ha admès a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat promogut per més de 50 diputats del Grup Parlamentari Popular al Congrés contra diversos articles de la llei 4/2023, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI.

Els demandants al·leguen que els articles citats podrien perjudicar, entre d’altres, el principi de seguretat jurídica, el de lliure desenvolupament de la personalitat, en relació amb el dret a la integritat física, a la igualtat i a la protecció de la infància, prevista en els acords internacionals sobre la matèria.

Suspensió

Notícies relacionades

El ple ha paralitzat de manera cautelar dues decisions: una és la demolició del complex urbanístic de Valdecañas, acordada pel Tribunal Suprem, i que ara queda en suspens fins que es resolgui el recurs de manera definitiva. L’altra és el decret llei 5/2022, de 31 d’agost, del Govern d’Extremadura pel qual s’estableixen mesures urgents necessàries en la regulació de l’aprofitament de recursos minerals de liti a Extremadura.

Després que el Govern hagi invocat l’article 161.2 de la Constitució, el Tribunal ha acordat suspendre la vigència i aplicació dels preceptes impugnats. El Govern, en el seu recurs, argumenta que la norma podria vulnerar la delimitació de competències en matèria d’aprofitament del domini públic miner.