En tràmit al Congrés

Les eleccions del 23J deixen en l’aire la regulació del cànnabis terapèutic

Les eleccions del 23J deixen en l’aire la regulació del cànnabis terapèutic

123RF

4
Es llegeix en minuts
EFE

Els retards i la convocatòria electoral han sumit en un futur incert l’ús del cànnabis medicinal que fa un any es va donar per fet després del reconeixement al Congrés. Tot i que en teoria és factible que el Govern el reguli abans del 23J, ningú ho estudia com una possibilitat real.

El 21 de juny del 2022, la subcomissió del Congrés creada ad hoc l’any anterior per estudiar la regulació del cànnabis amb finalitats terapèutiques va donar llum verda a un dictamen –ratificat sense canvis una setmana després a la Comissió de Sanitat–, amb una bateria de recomanacions que havien de servir de base al Ministeri de Sanitat per elaborar un pla de reglamentació.

Després d’escoltar 23 experts nacionals i internacionals i mitjançant intenses negociacions, els grups –excepte el PP i Vox, que van votar-hi en contra, i ERC i EH Bildu, que se’n van abstenir– van acordar limitar el cànnabis com a complement terapèutic per al dolor crònic –també el neuropàtic–, el dolor oncològic, l’endometriosi, l’espasticitat de l’esclerosi múltiple, alguns tipus d’epilèpsia i les nàusees i els vòmits derivats de la quimioteràpia.

El dictamen va ser un primer pas que s’havia de fer, tot i que deixava molts dubtes sobre quants pacients se’n podrien veure beneficiats i com i on podien accedir als nous tractaments. Així, prioritzava la dispensació, sempre sota prescripció mèdica, preferentment d’un especialista, en farmàcies hospitalàries, però obria una escletxa a «explorar l’alternativa» de les comunitàries. De la mateixa manera, el document parlava d’extractes o preparats estandarditzats, però a última hora s’hi va incorporar una menció a la possibilitat de valorar els cabdells o «preparats d’una altra mena que estiguin disponibles a països de la UE» per desenvolupar projectes experimentals «quan siguin sol·licitats».

Informe en revisió

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), dependent de Sanitat, va ser l’organisme designat pels grups parlamentaris per elaborar un informe que donés encaix a tot això i garantir la disponibilitat al mercat farmacèutic de preparats estandarditzats d’aquesta substància. Li van donar sis mesos per fer-ho, fins a finals de desembre del 2022.

Gairebé sis mesos després, «l’esborrany del full de ruta sobre l’encaix legal de l’ús de cànnabis per a finalitats medicinals que ha elaborat l’Aemps està sent revisat per altres departaments del Ministeri de Sanitat amb competències en aquesta àrea perquè el considerin i obtenir els seus comentaris», assenyalen a Efe des del departament que ara dirigeix José Miñones.

En la seva primera compareixença davant la Comissió de Sanitat, el ministre va demanar disculpes pel retard, que va atribuir a un «excés de zel» per garantir la seguretat dels pacients, i es va comprometre a presentar la proposta a la Cambra abans que acabés el maig. Però va arribar l’avanç electoral, amb la consegüent dissolució de les Corts, i ara a Sanitat assenyalen que «la tramitació parlamentària es podrà reprendre quan es tornin a constituir les cambres».

El PNB insistirà

Fonts parlamentàries consultades per Efe expliquen que, com que no es tracta d’un projecte de llei, sinó d’una sèrie de recomanacions que no requereixen més tramitació parlamentària, ni el dictamen, ni tampoc l’informe fet per l’Aemps decauen, i és a la mà del Govern –de l’actual, que encara estaria a temps, o del que vingui– d’assumir-ho, aparcar-ho o enterrar-ho. Al març, el PNB, que va impulsar la creació de la subcomissió i que s’ha interessat reiteradament per l’estat de la situació, va demanar per escrit al Ministeri de Sanitat que li remetés l’informe de l’Aemps, una sol·licitud que no es va satisfer.

Fonts del grup basc consideren que la convocatòria electoral ha sigut «una galleda d’aigua freda més» a la regulació del cànnabis medicinal i que s’afegeix a una sèrie de fets que demostren que no ha existit, ni per part del Govern ni del PSOE, una «voluntat real» per avançar en aquesta matèria. I tot i que recalquen que «encara estaríem a temps», reconeixen que han perdut qualsevol esperança. Tot i així, pensen continuar insistint.

Més enllà del debat polític, les societats científiques aposten per donar un ús medicinal al cànnabis; durant el XIX Congrés Nacional de finals de maig, la Societat Espanyola del Dolor (SED) va tornar a advocar per regular-lo per mitigar, entre d’altres, el dolor crònic neuropàtic i l’oncològic, ja que alguns estudis apunten que el pot reduir a curt termini un 30% o fins i tot més.

Resignació dels pacients

Nou anys de lluita després, i resignats al fet que no hi haurà novetats abans del 23J i fins bastant després, els pacients ja només poden esperar que no s’hagi de començar de nou i que aquest assumpte «sigui una prioritat» per al nou Ministeri de Sanitat, diu abatuda Carola Pérez, presidenta de l’Observatori Espanyol de Cànnabis Medicinal.

Notícies relacionades

«De la mateixa manera que s’està augmentant la producció de cànnabis medicinal per a pacients d’Europa, pensem que tots aquests productes haurien d’arribar als pacients espanyols primer», que continuen enfonsats en la «inseguretat jurídica i sanitària», lamenta.

L’evidència científica, prossegueix, «és la mateixa a tots els països». «Tenim l’oportunitat d’aprendre dels seus programes i de crear el millor model possible pel bé dels pacients, i que els metges puguin prescriure, ajudar i acompanyar les persones que estem patint tantíssim. El dolor no pot esperar», afirma.