Alimentació

Llancen un avís als que els agrada menjar la carn poc feta: hi ha un perill

tapas

tapas

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Hi ha un debat pràcticament històric que divideix els amants de la carn arreu del món i que encara no té una clara postura guanyadora. D’una banda, hi ha els defensors de la carn poc feta, aquella que manté més suc i un color vermell; per contra, hi ha els que consideren que la carn s’ha de cuinar més passada, quan adquireix un color més marró. També hi ha altres veus que asseguren que cap dels bàndols té raó: «la millor carn és la que es cuina al punt».

Doncs si t’agrada la carn poc cuinada hauries de saber que pot contaminar-se durant la seva elaboració amb microorganismes patògens i suposar un risc per a la teva salut», avisa l’Agència de Seguretat Alimentaria (AESAN) en una publicació a les xarxes socials.

Notícies relacionades

L’AESAN explica que l’avís té la finalitat de prevenir infeccions pel bacteri Escherichia coli (E. coli), que produeix toxines Shiga, conegudes com a STEC. L’E. coli forma part de la microbiota habitual de persones i animals, sobretot dels remugants. S’elimina a través dels excrements i la majoria de les soques són inofensives, però algunes poden resultar infeccioses. Per això és important tenir el compte el risc que suposa la contaminació de carn amb STEC, una cosa que és possible que passi a la cadena alimentària per alguna mala pràctica en establiments alimentaris o en llars.

L’AESAN crida especial atenció sobre els productes de carn de boví i cita en concret les hamburgueses, els tàrtars i els carpaccios. El motiu és les contaminacions bacterianes se solen produir a la superfície de la carn, però com que aquesta es pica o es talla, els bacteris passen a ser presents a tot el producte.