Violència sexual a l’Església

La Síndica de Greuges investiga els casos d’abusos sexuals en els Jesuïtes de Casp

La Síndica de Greuges investiga els casos d’abusos sexuals en els Jesuïtes de Casp

Jordi Otix

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas, ha obert una actuació d’ofici arran de les noves acusacions i denúncies policials interposades per antics alumnes contra professors religiosos de Jesuïtes Casp, als quals acusen de conductes inapropiades i presumptes abusos sexuals entre els anys 70 i els 2000.

Segons el recompte d’EL PERIÓDICO, a més de dues denúncies contra els seglars del Kostka –antiga escolania de Casp on estudiaven els alumnes més pobres–, s’han presentat dues denúncies contra Francesc Roma i tres més contra Francesc Peris. Amb aquesta informació, la síndica s’ha adreçat al Consorci d’Educació de Barcelona i a la congregació titular del centre per «conèixer les actuacions que s’estan portant a terme per aclarir els fets, escoltar els afectats i saber si existeixen més casos».

Conèixer resultats

Fonts de la sindicatura asseguren que estan interessats a conèixer els resultats d’aquestes actuacions i, en cas que es constatin els fets, requereixen saber si està previst «dissenyar accions i polítiques per reparar el mal fet a les víctimes i evitar que aquestes situacions es repeteixin».

En paral·lel, la sindicatura s’ha posat en contacte amb l’Associació Antics Alumnes Casp i amb el grup d’exalumnes que s’han mobilitzat en les últimes setmanes per denunciar els fets, amb l’objectiu de posar la institució a la seva disposició.

Critiques a la gestió

Notícies relacionades

Des de la sindicatura es mostren preocupats perquè, «malgrat la consciència col·lectiva actual», no totes aquestes situacions han sortit a la llum ni s’han abordat de manera adequada des de les institucions.

El 2019 la institució ja va posar en marxa una comissió de reparació i prevenció d’abusos sexuals en l’entorn de l’Església catòlica en l’àmbit educatiu, arran dels casos que van afectar diversos ordes religiosos. Amb l’obertura d’aquesta actuació d’ofici, la institució del Síndic de Greuges valora la possibilitat de reactivar-la en col·laboració amb el Defensor del Poble.