Pendent de judici

La brutalitat de l’assassí de Campdevànol amb la seva nòvia esgarrifa els investigadors

  • L’Anna, de 21 anys, va ser suposadament violada, torturada i assassinada per Alberto, de 36 anys, el setembre del 2022 i la fiscalia preveu sol·licitar la pena de presó permanent revisable

  • L’aïllament de la dona de Campdevànol que va precedir el seu assassinat

  • Els Mossos tornen a Campdevànol a buscar el ganivet del crim masclista

  • La jove assassinada a Campdevànol va ser torturada i va patir una mort lenta

La brutalitat de l’assassí de Campdevànol amb la seva nòvia esgarrifa els investigadors

Oriol Clavera

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alberto P., veí de Campdevànol (Ripollès) de 36 anys, va ser detingut pels Mossos d’Esquadra per haver torturat, violat i assassinat Anna G., la seva nòvia, de 21 anys, el setembre del 2022. El jutjat de Ripoll el manté en presó provisional des d’aleshores per aquests fets. El fiscal Enrique Barata, en vista de la brutalitat dels fets, preveu demanar presó provisional revisable per a Alberto. La instrucció d’aquest crim masclista està a punt d’acabar. Als investigadors d’aquest cas i als metges forenses els ha impactat la brutalitat d’Alberto.

En un escrit redactat perquè Alberto sigui jutjat per un jurat, Barata dedica una pàgina sencera a enumerar el suplici al qual va sotmetre l’Anna entre la tarda del dia 20 i el matí del 21 de setembre. Gairebé 24 hores durant les quals l’Anna va ser objecte d’una violència sàdica que va incloure cops de puny, esgarrapades, ganivetades, cremades. Tenia blaus, dents trencades i esquinços a les parts íntimes. L’autòpsia va comptabilitzar més de 60 ferides per tot el cos causades mentre l’Anna seguia viva i va revelar que l’homicida la va apunyalar en dues ocasions als genitals, on es van trobar incisions de 15 centímetres de profunditat.

L’assassinat de l’Anna va commocionar el municipi de Campdevànol. Els Mossos van reconstruir el crim poc després dels fets i per fer-ho van traslladar l’Alberto fins al domicili on van tenir lloc els fets, al centre del poble. Va ser necessari desplegar agents antiavalots per protegir el presumpte homicida. Dies abans, al moment de detenir-lo, gairebé 200 persones van intentar agredir-lo quan va passar a disposició judicial. L’Alberto va rebre un cop de puny a la presó de Figueres i, per la seva seguretat, va haver de ser traslladat a la presó de Brians, on espera, tancat, des d’aleshores la celebració d’un judici en el qual haurà d’afrontar tot el que va fer a l’Anna.

Maltractament habitual 

Segons l’escrit de Barata, el calvari de l’Anna va començar molt abans de la seva mort. L’Alberto la va maltractar mentre va durar la seva relació sentimental, de més d’un any. L’Alberto va anar allunyant l’Anna de les seves amigues i dels seus pares, la va aïllar. Va desplegar sobre la noia, 15 anys més jove que ell, una violència física i psicològica que la va trencar emocionalment. L’escrit del fiscal és explícit: «A fi d’exercir domini, superioritat i control habitual sobre ella, [Alberto,] gelós davant el temor que pogués relacionar-se amb altres nois, en ocasions la deixava tancada a l’habitació del dormitori i li treia el mòbil i les claus perquè no pogués sortir fins que ell tornés, i li prenia també les targetes SIM que li compraven els seus pares perquè no pogués fer trucades ni comunicar-se». 

«En altres ocasions», prossegueix el ministeri públic, «la deixava sense menjar, o bé, quan tornava a casa, per comprovar que no havia tingut relacions amb tercers, li examinava la vagina introduint-li els dits i una llanterna». 

Tant en privat com en públic, Barata acusa l’Alberto de «menysprear-la» i cita expressions que ell li proferia, segons alguns testimonis. Frases doloroses com «ets una puta», «ets una guarra», «et folles els moros», «tens els llavis gruixuts de llepar polles», «sempre estàs lligant amb nois pel carrer». L’Alberto, que vivia obsessionat per una suposada infidelitat de l’Anna, sí que «besava altres dones i presumia d’intimitat amb elles» davant la víctima, una conducta que practicava amb l’ànim de ferir-la i que va acabar provocant en la jove, de només 20 anys, «un progressiu deteriorament físic i mental» i fins i tot el consum de drogues. 

Traficant i masclista

El setembre del 2022 l’Alberto estava de baixa per accident, però tenia una feina estable en una fàbrica de peces. «Tots sabíem que passava droga: marihuana, haixix», va apuntar a aquest diari un veí de Campdevànol. I que últimament, segons sospitaven, havia començat «a fumar base». La base o ‘basuco’ és la pasta sobrant del procés d’elaboració de la cocaïna, una substància cada vegada més freqüent a l’extraradi social i que, inhalada, pot provocar greus lesions cerebrals. L’Anna, en canvi, no consumia drogues fins que va començar a sortir amb l’Alberto. Era una noia maca i bona, com la recordaven els seus amics, que per culpa del seu nòvio va deixar de parlar amb ells i que cada dia estava «més prima».

L’Alberto té antecedents penals per violència masclista: havia sigut condemnat en dues ocasions per trencar les ordres d’allunyament i acostar-se a parelles anteriors que l’havien denunciat per maltractament. 

Torturada durant hores

Notícies relacionades

L’acusació creu que va ser un nou episodi de gelosia d’Alberto el que va desencadenar l’assassinat de l’Anna. El 20 de setembre la va tancar a casa i la va sotmetre a una tortura impossible d’imaginar que va durar unes 24 hores. Després de provocar-li una mort lenta i dolorosa, va netejar l’escenari del crim, li va dutxar el cos i el va eixugar amb l’assecador per fer veure que les ferides eren de dies anteriors. Després va trucar als equips d’emergència. L’Alberto va intentar manipular els investigadors constantment.

L’Alberto serà jutjat per un delicte d’assassinat amb traïdoria i acarnissament –amb l’agreujant de parentiu i de violència de gènere–, un delicte d’agressió sexual i un delicte de maltractament habitual. L’Anna va ser la sisena dona assassinada el 2022.

Temes:

Successos