Premis Princesa d’Astúries

L’oenagé que promou medicaments per a malalties desateses, premi Princesa de Cooperació Internacional

La Iniciativa DNDi, amb seu a Ginebra, treballa per proporcionar tractaments assequibles per a la malaltia del son, la malària i el mal de Chagas, entre d’altres

L’oenagé que promou medicaments per a malalties desateses, premi Princesa de Cooperació Internacional
3
Es llegeix en minuts

La Iniciativa Medicaments per a Malalties Desateses (DNDi, per les seves sigles en anglès) és el nou premi Princesa d’Astúries de Cooperació Internacional 2023. Es tracta d’una organització d’investigació sense ànim de lucre que aquest any celebra 20 anys de vida dedicats a proporcionar nous tractaments per a pacients de tot el món mancats d’una atenció farmacèutica que en molts casos és assequible i fàcil d’administrar. Com ho són la malaltia del son, la leishmaniosi, la malaltia de Chagas, la malària, el VIH pediàtric... Totes malalties molt relacionades amb la pobresa i el subdesenvolupament, «oblidades» o desateses per la investigació, la indústria i el desenvolupament comercial, que sí que han sigut i són objecte de treball de la DNDi.

De nou, el Princesa de Cooperació torna a mirar cap a les organitzacions compromeses amb la salut mundial i, sobretot, amb la de les comunitats més pobres del planeta, com ja va fer el 2020 amb el premi a l’Aliança per les Vacunes, o el 2018 quan va guardonar l’associació AMREF Health Africa. En aquest cas la candidatura va ser proposada per Eduardo Díaz-Rubio García, president de la Reial Acadèmia de Medicina d’Espanya. I tenia el suport, entre d’altres, del premi Nobel de Fisiologia Françoise Barré-Sinoussi; de Chirstos Christou, president internacional de Metges sense Fronteres.

Un premi que torna a mirar cap a les organitzacions compromeses amb la salut mundial

La Iniciativa Medicaments per a Malalties Desateses té la seva seu a Ginebra i va néixer d’una frustració. Quan l’organització Metges sense Fronteres va rebre el Premi Nobel de la Pau el 1999, entre els directius de l’entitat i entre els professionals de la salut que col·laboraven es vivia amb el desequilibri d’aconseguir ser reconeguts mundialment, però sense que això impliqués que tinguessin els medicaments bàsics per portar a terme la seva feina de salvar vides a les zones més pobres del planeta. «Per això vam decidir dedicar una part dels diners rebuts per llançar un model innovador d’investigació i desenvolupament», van explicar des de l’entitat.

Tractaments assequibles i fàcils

Quatre anys més tard va néixer de la mà de Metges sense Fronteres, de l’Organització Mundial de la Salut i de cinc institucions internacionals (entre elles l’Institut Pasteur i altres del Brasil, l’Índia, Kenya i Malàisia). DNDi, la Iniciativa Medicaments per a Malalties Desateses, com a organització per proporcionar aquests nous tractaments que són assequibles i fàcils d’administrar malgrat la qual cosa hi havia milions de pacients desatesos arreu del món.

La Iniciativa, diuen els seus promotors, «tanca les bretxes existents en la R+D de medicaments essencials per a aquestes malalties incentivant i coordinant projectes de R+D de medicaments en col·laboració amb la comunitat internacional d’investigació, el sector públic, la indústria farmacèutica i altres socis pertinents».

El seu enfocament principal ha sigut el desenvolupament de medicaments per a les malalties més desateses, com la tripanosomiasi humana africana (THA, o malaltia del son), la leishmaniosi visceral (kala-atzar) i la malaltia de Chagas. També participa en projectes de R+D per a altres malalties desateses (com la malària, el VIH pediàtric, infeccions per filàries) i recolza el desenvolupament de diagnòstics i/o vacunes per atendre les necessitats que altres organitzacions no poden abordar. En la recerca d’aquests objectius, la DNDi promou xarxes de R+D basades en col·laboracions mundials.

Un rosari de premis «populars»

Notícies relacionades

Els premis Princesa d’Astúries del 2023, en la seva quaranta-tresena edició, s’han estat destacant aquest any per la seva popularitat. Cal recordar que el Premi de les Arts va recaure en l’actriu nord-americana Meryl Streep; el de Comunicació i Humanitats en el professor, escriptor i filòsof italià Nuccio Ordine; el de Ciències Socials en la historiadora francesa Hélène Carrère d’Encausse; el d’Esport en l’atleta kenyà Eliud Kipchoge, i el de les Lletres en l’escriptor japonès Haruki Murakami.

En les pròximes setmanes es decidiran els corresponents els premis d’Investigació Científica i Tècnica i Concòrdia. L’acte d’entrega dels Premis Princesa d’Astúries se celebrarà, com és tradicional, el mes d’octubre en una solemne cerimònia presidida per Ses Majestats els Reis d’Espanya, acompanyats per ses Alteses Reials la Princesa d’Astúries i la Infanta Sofia.