Conducció

Homes al volant: les xifres que en demostren la conducció perillosa

Homes al volant: les xifres que en demostren la conducció perillosa
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Una anàlisi amb perspectiva de gènere de les xifres de sinistralitat posa de manifest que és incert el tòpic que les dones condueixen malament, ja que són ells els que causen i són víctimes de la majoria dels accidents greus. En termes generals, els homes són més arriscats a l’hora de conduir i cometen la majoria d’infraccions viàries que causen els sinistres que deixen una reguera de morts i dolor.

Fins i tot tenint en compte el cens de conductors, l’estadística demostra el perillós binomi entre conducció i estereotips masculins tòxics basats en l’agressivitat i la competència. Aquestes són algunes de les xifres que ho evidencien.

MORTS AL VOLANT

Tenint en compte les víctimes mortals que ocupaven la posició de conductor el 2021 a les carreteres catalanes, el 87% són homes i el 13% dones. Una anàlisi de la sinistralitat a escala nacional del 2015 al 2019 –recollida a l’informe finançat per la DGT ‘Estudi de la seguretat viària des de la perspectiva de gènere’– dona un resultat similar: els homes representen el 86% dels conductors morts a les vies espanyoles. 

MORTS AL SEIENT DEL PASSATGER

Les dones, per contra, són majoria entre les víctimes mortals que ocupen la posició de passatgera, un rol en el qual difícilment poden provocar un accident. En les dades catalanes representen el 76%, i en les nacionals, el 59%.

VIANANTS

Els homes també tenen un protagonisme majoritari entre els vianants morts a les vies interurbanes catalanes, el 86% enfront del 14% de dones atropellades. Les estadístiques indiquen que la infracció més freqüent és no travessar pel pas de vianants, seguida de no respectar el semàfor.

POSITIUS EN ALCOHOL I DROGUES

Quan es fan controls perquè la policia detecta una conducció alterada, a la recerca del consum d’alcohol o drogues, el 87% dels sancionats a Catalunya són homes i el 13% dones. Ara bé, en els controls aleatoris donen positiu l’1,4% de dones, davant una taxa lleugerament inferior en homes, l’1,2%. En aquests mateixos controls de drogues, el 9,7% dels homes és infractor, davant el 4,9% de dones.

EXCÉS DE VELOCITAT

Tenint en compte totes les denúncies interposades per radars fixos i mòbils el 2021 a Catalunya, el 70% de les infraccions per velocitat corresponen a homes i el 30% a dones.

CONDUCCIÓ TEMERÀRIA

Analitzant el conjunt de conductes temeràries i l’incompliment de les normes, el Servei Català de Trànsit ha detectat que el 81% de les infraccions més arriscades són comeses per homes i el 19% per dones.

DENÚNCIES ADMINISTRATIVES

Fins i tot les infraccions administratives, com conduir amb el carnet sense punts o sense haver passat l’ITV, són comeses a Catalunya en el 77% dels casos per homes i el 23% per dones. En conclusió, Trànsit sosté en l’anàlisi amb perspectiva de gènere efectuada, per primera vegada, amb les dades de sinistralitat del 2021, que «hi ha més acceptació del risc i un abús més elevat del consum de drogues i conductes temeràries per part dels homes».

DENÚNCIES PER NO PORTAR CASC O EL CINTURÓ POSAT

Notícies relacionades

Aquesta conducta temerària també es detecta en l’absència del casc o del cinturó de seguretat. Les denúncies per no fer servir aquests elements estan protagonitzades en el 85% dels casos per homes i en el 15% per dones.

CENS DE CONDUCTORS

El voluminós nombre d’infraccions greus i de víctimes mortals al volant no es correspon, en termes proporcionals, amb el cens de conductors, ja que no hi ha tanta distància entre homes i dones amb carnet de conduir. Ells tenen el 57% dels permisos i les dones el 43%.