Crisi climàtica

Catalunya avança el pla contra les onades de calor un mes i mig abans de l’habitual

«Ens agafa una mica per sorpresa aquest estiu a la primavera», admet el conseller Balcells

  • S’acosta el Niño, el fenomen que amenaça d’augmentar encara més la temperatura global

  • Primavera a 40 graus: Espanya viu un nou episodi de calor extrema per a l’època

Catalunya avança el pla contra les onades de calor un mes i mig abans de l’habitual
1
Es llegeix en minuts

El conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells, ha anunciat aquest dijous a la tarda que Catalunya activa la fase u del pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) un mes i mig abans de l’habitual per «minimitzar les conseqüències» de l’augment de les temperatures.

«L’avancem perquè la calor s’avança», ha argumentat el conseller en declaracions als periodistes junt amb la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que ha explicat que habitualment aquest pla s’activa a mitjans de juny i ha remarcat la importància de l’autoprotecció, especialment entre les persones més vulnerables.

Analitzar dades de mortaldat

Amb l’activació del pla, que està dotat amb 10 milions d’euros, analitzaran les dades de mortalitat dels quatre grans hospitals i de l’atenció primària de 10 municipis catalans per detectar possibles increments que es puguin derivar de l’augment de temperatura.

A més, la setmana que ve hi haurà una reunió interdepartamental del Govern, en què seran presents Salut, Drets Socials i Protecció Civil, entre d’altres: «La coordinació entre el sistema sanitari i altres departaments és molt important», ha dit Cabezas.

«Ens agafa una mica per sorpresa aquest estiu a la primavera», ha reconegut Balcells, que ha destacat que han de vigilar el doble a causa del context de sequera extrema en què es troba Catalunya i ha vaticinat que l’estiu pot ser complicat, per la qual cosa ha insistit a extremar les mesures.

Recomanacions

Notícies relacionades

Cabezas ha recordat que el pla inclou recomanacions dirigides a la ciutadania com hidratar-se sovint amb aigua, quedar-se a casa durant les hores de més calor i sortir al carrer durant les primeres hores del matí o bé quan el sol declini, entre d’altres.

El conseller ha insistit que la «calor extrema és un factor de risc que desequilibra els pacients fràgils», per la qual cosa ha insistit en la protecció de les persones més vulnerables.