Investigació en marxa

Pares traïts pel pederasta de l’hípica d’Arenys: «Ens ha manipulat tots»

  • Lluís P.F., conegut com Luixi, va ingressar a la presó divendres per agredir sexualment set noies menors d’edat

Pares traïts pel pederasta de l’hípica d’Arenys: «Ens ha manipulat tots»
3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Ens ha manipulat tots: les nenes i els pares. És un venedor de fum, capaç de convèncer-te que era una excel·lent persona i un referent que convenia als teus fills tot i que veiessis coses que no encaixaven. Tenia aquest poder», explica a EL PERIÓDICO la mare d’una víctima del propietari del Centre Natural Eqüestre l’Espiga d’Arenys de Munt, empresonat preventivament des de divendres per agredir sexualment set noies adolescents.

Lluís P. G., més conegut com a Luixi, és un home de nacionalitat espanyola i de 38 anys d’edat que va inaugurar una hípica en aquesta població del Maresme de 8.000 habitants l’any 2017. Vivia dins la finca, en una caravana que va aparcar al costat del cobert dels cavalls. Amb família a Sant Celoni, era un desconegut per als veïns d’Arenys de Munt, a qui va persuadir presentant-se com un expert en doma natural, una disciplina que rebutja estris com el mos –el ferro que es col·loca a la boca del cavall– i que prioritza el benestar dels animals. Ara saben que també això era mentida, perquè l’han vist colpejar els cavalls i creuen que no disposa ni de la formació ni de la llicència per ensenyar.

Les primeres sospites

Poc abans de la pandèmia, van saltar les primeres sospites de possibles abusos sexuals del Luixi. Però els avisos es van obrir pas amb dificultat entre els veïns d’Arenys, frenats en part per la bona imatge que el domador conservava encara entre altres pares, que no en van fer cas i van seguir amb les classes.

Al centre de l’Espiga acudien alumnes de totes les edats d’escoles pròximes que seguien lliçons d’equitació com una activitat extraescolar promoguda per l’AMPA. A l’estiu, a més, el Luixi organitzava campaments que duraven tot el dia i els dijous es quedaven a dormir en tendes de campanya. «Als més petits els tenia allà per dissimular, una excusa per quedar-se a dormir amb les més grans», explica la mare que ha atès aquest diari. Les víctimes que han denunciat el Luixi són adolescents d’entre 13 i 16 anys, noies que enredava assegurant-los que valien per a l’hípica i oferint-los treballar amb ell.

El dilluns 3 d’abril una família va presentar finalment la primera denúncia contra el domador en una comissaria dels Mossos d’Esquadra. Es va obrir la caixa de pandora.

Detingut

El Luixi va ser arrestat l’endemà, el dimarts 4 d’abril. Els investigadors van rebre després de la detenció sis noves denúncies. Divendres van traslladar l’investigat al jutjat d’Arenys, que va ordenar que ingressés preventivament a la presó. «Hi ha més víctimes», assegura aquesta mare, que també l’ha denunciat.

Les declaracions de les menors han sigut «contundents», segons la policia catalana va explicar a l’alcalde del municipi, Josep Sánchez, que ha anunciat que l’ajuntament exercirà l’acusació contra el Luixi. Algunes denunciants han explicat que, mentre fingia que les valorava, no només les va agredir sexualment, també les va maltractar psicològicament.

«Posar la mà al foc»

Si per a molts veïns d’Arenys de Munt, l’arrest del Luixi ha sigut una sorpresa matisada pels avisos d’alguns pares, les famílies d’altres municipis amb fills inscrits a l’Espiga la notícia els ha agafat completament desprevinguts, encisats per la seva afabilitat i el seu discurs animalista. «Hauríem posat la mà al foc per ell. Adorava les criatures i els cavalls», explica la mare d’un poble veí que ha inscrit la seva filla en els campaments els últims tres estius. «L’única cosa que ens cridava l’atenció era que les monitores que l’ajudaven eren molt joves, semblaven menors d’edat», admet.

Notícies relacionades

Després de la detenció del Luixi, diversos propietaris de cavalls que viuen al centre de l’Espiga van anar a recollir-los dijous. D’altres, no obstant, han decidit que segueixin a l’estable. La versió de com tractava els animals canvia en funció de qui s’escolti. Dos amos que han decidit mantenir-los a l’Espiga asseguren que el Luixi els atenia molt bé. Però altres pares asseguren que han vist el contrari. «Els pegava amb cordes i els castigava sense menjar. A un li va clavar un cop de puny al morro i el va fer sagnar», afirma.

Aquest diumenge al centre de l’Espiga quedaven una dotzena de cavalls, alguns pasturant en manada i d’altres, més joves, dins de recintes tancats. La caravana, on van tenir lloc la majoria de les agressions sexuals denunciades, està precintada pels Mossos.