Casos d’èxit

Noves oportunitats laborals amb Barcelona Activa

Aquesta agència pública barcelonina és present en el dia a dia de moltes persones gràcies als seus programes d’ocupació jove, talent digital i emprenedoria

En els últims anys, Barcelona Activa ha pogut acompanyar 162.000 persones com la Irene, el Jordi, el Juan Carlo i la Patricia

Noves oportunitats laborals amb Barcelona Activa
3
Es llegeix en minuts
Anna Solà
Anna Solà

Periodista

ver +

L’agència de desenvolupament econòmic localBarcelona Activa, especialitzada en la creació de noves oportunitats laborals per a la població barcelonina, és al darrere de les històries de vida de molta gent. Al llarg de la seva trajectòria, ha millorat la qualitat de vida de persones com la Irene, el Jordi, el Juan Carlo i la Patricia. Persones que, gràcies a l’acció d’aquest servei de l’Ajuntament de Barcelona, han tingut una segona oportunitat a la feina, han pogut reorientar la seva carrera i tirar endavant nous projectes amb el suport de Barcelona Activa.

Precisament, moltes d’aquestes noves ofertes i propostes d’autoocupació són de sectors emergents, alhora que estratègics per a la ciutat, com l’economia digital, l’economia verda i les indústries creatives i culturals, amb accions formatives centrades en l’assessorament, el ‘reskilling’ (l’aprenentatge de noves competències) i l’‘upskilling’ (l’aprenentatge continu per adaptar-se als canvis constants del món). Barcelona Activa aposta per aquests sectors com a motors econòmics d’innovació i generadors d’ocupació, establint la ciutat com a referent internacional.

Irene Puente, orientadora laboral

Mentre estudiava Psicologia, Irene es va adonar que no era una professió per a ella. Per això es va apuntar a un dels programes d’ocupació jove de Barcelona Activa, on va fer un curs professionalitzador i va trobar el que realment li agrada: l’orientació laboral. Des de fa 3 anys treballa a la UOC assessorant l’alumnat per trobar feina.

«Vaig estudiar Psicologia perquè em cridava l’atenció el comportament humà, però vaig veure que no era per a mi. Després de prendre’m un temps, vaig treballar durant sis mesos a Barcelona Activa envoltada d’orientadores laborals. Em va cridar molt l’atenció aquesta feina i m’hi vaig formar», explica Puente.

Juan Carlo Castillo, programador

Per a Juan Carlo Castillo, dedicar-se al sector de les TIC li permet conciliar millor la seva vida personal i professional. Gràcies a la seva perseverança, va tornar a començar de zero com a programador en el programa de talent digital IT Academy, de Barcelona Activa, després de 20 anys dedicats a la dansa. «Dins de totes les possibilitats de la informàtica, aquest és un camp molt creatiu, el vaig trobar apassionant», explica Castillo. «El fet d’haver fet un ‘reskilling’ m’aporta tranquil·litat a finals de mes. Ara tinc més temps per estar amb la família», destaca.

Jordi Conejero, fundador d’Union Avatars

Per a l’inquiet Jordi Conejero, els programes de Barcelona Activa van suposar un impuls i una glopada d’aire fresc. La pandèmia li va oferir l’oportunitat de tirar endavant una nova empresa, Union Avatars: Linking Realities, amb la qual van entrar en l’ecosistema de les ‘start-ups’ a l’incubador de Glòries, un equipament per a empreses de nova creació.

«Vam començar en el programa d’acceleració de ‘start-ups’, que ens va ajudar moltíssim perquè vam poder conèixer tot el que ha de tenir una ‘start-up’», detalla Conejero. En la seva nova empresa ofereix solucions d’avatars personals immersius. Van començar amb 6 treballadors i avui dia l’empresa està formada per 23 persones», afegeix.

Patricia Matos, instal·ladora de plaques solars

La vida de Patricia Matos va canviar quan va fer un curs de Barcelona Activa i Holaluz per ser instal·ladora de plaques solars. «Treballava cuidant nens i vaig decidir canviar per tenir l’oportunitat de veure si podia fer altres coses», explica. Aquesta iniciativa, fruit de la col·laboració publicoprivada, té per objectiu fomentar la inserció laboral de dones en una professió especialment masculinitzada. «Aquest treball m’ha tornat la moral, m’ha ajudat a confiar en mi. La meva vida ha canviat absolutament. Tornaria a fer-ho perquè veig un futur».

Molt més que un servei

Notícies relacionades

En els últims anys, Barcelona Activa ha pogut acompanyar 162.000 persones com la Irene, el Jordi, el Juan Carlo i la Patricia i han donat suport a 35.000 empreses. Han gestionat 28,8 milions d’euros en línies d’ajudes i 7,6 milions en subvencions extraordinàries. Pels serveis d’ocupació han passat prop de 87.000 persones, 29.000 de les quals eren menors de 30 anys. Han acompanyat 32.000 emprenedors i han allotjat 500 empreses a les seves incubadores. 48.000 persones han fet formació tecnològica i han format prop de 3.000 programadors i programadores.

Són xifres reveladores que sobretot posen en valor la tasca de Barcelona Activa en matèria d’ocupació jove, talent digital i emprenedoria. Una agència amb un impacte rellevant en la vida de molts barcelonins i barcelonines perquè puguin sentir-se a gust i tenir qualitat de vida en un treball conforme als seus gustos i necessitats.