Operació policial

Detingut un veí solitari del Berguedà que fabricava explosius casolans a la seva masia

  • La Guàrdia Civil va trobar a la seva residència mitja tona de productes com acetona i nitrat potàsic i instrumental de laboratori per sintetitzar-los

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Europa va comprendre amb l’atemptat d’Anders Breivik a Noruega el 2011que havia d’estar atenta a les compres de productes que podrien funcionar com a precursors de bombes casolanes. Espanya no va prendre nota de l’avís i l’agost del 2017 la cèl·lula gihadista de Ripoll va comprar quantitats industrials d’acetona per fabricar un explosiu amb què pretenia atemptar contra el temple de la Sagrada Família. La història és coneguda: la bomba que preparaven en un xalet d’Alcanar era TATP, conegut popularment com ’La mare de Satanàs’, va esclatar accidentalment i l’atac que planejaven va acabar sent un atropellament massiu a la Rambla. Espanya llavors sí que en va prendre bona nota. 

Des dels atemptats de Barcelona i Cambrils la llei obliga les distribuïdores de productes que poden ser precursors d’explosius a informar el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) de compres sospitoses, com les que van passar inadvertides quan les van efectuar els joves de Ripoll. Així, el març del 2022, la Guàrdia Civil va posar la lupa sobre un veí de 40 anys de Montmajor, un municipi del Berguedà

Segons remarquen fonts de la investigació, als agents els va cridar de seguida l’atenció que es tractava d’un solter introvertit, solitari i intel·ligent, que no tenia una feina ni una activitat professional que pogués explicar aquestes compres i que vivia en una masia amb els seus pares, molt grans. Les primeres comprovacions, a més, van revelar que també estava comprant instrumental de laboratori. «És a dir, podia sintetitzar», aclareixen les mateixes fonts.

Aparentment no tenia cap vincle amb grups terroristes o delinqüencials, com les bandes que fan explotar caixers automàtics i que recorren a explosius alguns dels quals es poden fabricar amb els productes que estava comprant aquest sospitós. A aquesta mena d’investigats se’ls col·loca l’etiqueta d’«inquietant» i, si el jutge ho considera raonable, s’opta per detenir-los abans d’esperar si han de fer ús dels explosius o no. 

Mitja tona

El 14 de març, els agents van detenir el sospitós i van registrar la masia. Segons un comunicat enviat aquest diumenge, en una nau adjunta a la casa i també a la seva pròpia habitació, l’home havia emmagatzemat gairebé mitja tona de productes com acetona i nitrat potàsic que, barrejats amb d’altres de més fàcil accés perquè són d’ús domèstic, permeten fabricar TATP o cloratina. 

Els investigadors van requisar durant l’operació, batejada amb el nom de ‘Termes’, diversos dispositius digitals –com ordinadors i un telèfon– que ara analitzaran a fons per confirmar que no es tracta d’un individu disposat a atemptar per motivacions polítiques o amb vincles amb organitzacions terroristes o de crim organitzat. Els agents, sense poder-ne estar segurs del tot fins que acabi la investigació, creuen que ho feia «per curiositat».

Notícies relacionades

El veí de Pontmajor va admetre als policies que havia tingut més d’un ensurt en la preparació d’explosius que, va afirmar, fabricava per curiositat. Els barrejava en una nau que era una extensió de la masia o a la seva pròpia habitació, i comprometia així greument la seva integritat i la dels seus pares.

Un jutjat de Berga l’ha deixat en llibertat però el manté investigat per fabricar explosius i també per tràfic de drogues: els policies van trobar més d’un quilogram de marihuana, una quantitat que es considera un delicte contra la salut pública.