Crisi sequera
Catalunya es compromet a produir més aigua regenerada
En els pròxims sis anys es passarà de les 20 estacions de regeneració actuals a 40
La Generalitat de Catalunya preveu posar en marxa 20 noves depuradores específiques per incrementar la producció d’aigua regenerada al llarg dels pròxims sis anys. La mesura, anunciada aquest dimarts per la consellera Teresa Jordà en l’acte del Dia Mundial de l’Aigua, ha de servir per tenir un 20% més d’aigua regenerada i costarà 120 milions d’euros.
De tots aquests diners, els primers cinc milions es gastaran ja durant aquest 2023 per duplicar el nombre d’estacions de regeneració d’aigua: l’objectiu és passar de 20 a 40. Aquestes plantes apliquen un tractament addicional als recursos que provenen de les depuradores perquè es puguin utilitzar al camp o la indústria. El propòsit del Govern és generar 120 hectòmetres cúbics cada any, cosa que suposaria un augment del 20% en la utilització d’aquest tipus d’aigua.
Mesures pioneres
Jordá reivindica la importància d’aquest tipus de recursos poc habituals: «Sense l’aportació de l’aigua regenerada, avui estaríem en una situació molt pitjor a la que vam viure el 2007 i el 2008, per això el nostre enfocament és tenir-ne més disponibilitat», ha afirmat. Recorda que l’aigua regenerada també s’utilitza per aportar-la en alguns trams de rius, com el Llobregat. D’aquesta manera, el cabal del riu augmenta i hi ha més disponibilitat per potabilitzar.
«És una mesura pionera, demostra que Catalunya adopta totes les accions disponibles per garantir la demanda amb les noves tecnologies, ha afegit Jordà en l’acte institucional del Dia Mundial de l’Aigua, que s’ha celebrat al palau de Pedralbes de Barcelona.
Durant l’esdeveniment s’ha donat a conèixer la situació del projecte europeu Life Wat’Savareuse, pensat per fomentar l’estalvi i la reutilització d’aigua al sector turístic. L’objectiu és aconseguir un impacte en les actituds de la gent a l’hora de consumir aigua per part de la indústria turística. El següent pas és investigar en solucions tecnològiques i bones pràctiques.
Aigua Sequera Generalitat Crisi Climàtica Teresa Jordà Agència Catalana de l'Aigua (ACA) Gestió de l'aigua
- Molèsties telefòniques Fi a les trucades ‘spam’ al mòbil: ¿A partir de quin dia està prohibit que te les facin?
- Escriptora polèmica ¿Qui és Juana Dolores, la poeta que va anar a TV-3 a ‘cagar-se en tot’?
- Investigació judicial Els jutges veten que la policia accedeixi al mòbil de l’advocat de Junqueras pel cas Pegasus
- Pòdcast Exclusiva Mamarazzis: Melissa Jiménez va trencar per WhatsApp amb Dani Martínez quan va iniciar la seva relació amb Fernando Alonso
- A Roland Garros Djokovic es pronuncia sobre Kosovo i la torna a fer grossa
- Primera plana de l’edició impresa La portada d’EL PERIÓDICO del 2 de juny del 2023
- Assaig clínic al Japó Un fàrmac contra el parkinson podria alentir l’ELA
- Per Sergi Mas El pòdcast d’EL PERIÓDICO | La NASA resol que començarà a estudiar el fenomen ovni
- Protesta al Fòrum El malestar contra el soroll es concentra en el Primavera Sound i exigeix exportar concerts fora de Barcelona
- La situació blanc-i-blava ¿Adeu a l’‘RCDE Stadium’? El club negocia el ‘naming right’ del temple periquito