Gratitud

La sorprenent herència que ha deixat un alumne al seu antic institut

La sorprenent herència que ha deixat un alumne al seu antic institut

Eduardo Palomo / EFE

2
Es llegeix en minuts

L’Institut d’Ensenyament Secundari (IES) Gabriel i Galán de Plasencia (Cáceres) podrà agrair eternament l’afecte i herència que un dels seus alumnes, Pedro Castillo Mozún, mort el 2012, ha deixat al centre educatiu.

Castillo Mozún va estudiar a l’institut de la capital del Jerte als anys cinquanta –va aconseguir el seu títol el 1955– i posteriorment es va graduar en Medicina, disciplina en la qual va destacar com a neuròleg, si bé va desenvolupar gairebé tota la seva carrera a Sud-amèrica.

Quatre anys després de la seva mort sobtada, l’actual director de l’IES Gabriel i Galán, David Moreno, va rebre una trucada del propietari de Pedro Castillo en la qual li comunicava que aquest havia inclòs l’institut en la seva herència, tal com constava en la documentació que s’havia trobat al pis.

«Certament es tracta d’una cosa curiosa, perquè no sol ser habitual que algú deixi una herència a una institució pública», ha destacat a EFE el mateix Moreno.

«Sembla ser que aquest home tenia gran apreci a la seva formació al Gabriel i Galán, lloc on els seus professors li havien fet una persona de profit i llavors el que volia era respondre d’alguna manera a això», ha explicat el director.

Una biblioteca

La seva gratitud era tal que va deixar una part de la seva herència, uns 300.000 euros, perquè al centre educatiu de Plasència es construís una biblioteca «si no existís» o perquè es reformés l’existent, a més de la donació d’un gran nombre de llibres.

David Moreno va ser nomenat marmessor de l’herència, no obstant aquest va decidir posar l’assumpte en mans dels serveis jurídics de la Junta d’Extremadura, ja que el centre depèn de la Conselleria d’Educació.

«Els tècnics de la Junta es van encarregar de tot el procés, que realment està sent lent i tediós, ja que Pedro va morir el 2012 i som al 2023 i encara no està tot resolt, malgrat que l’ampliació i reforma de la biblioteca de l’institut de Plasència està prevista en els pressupostos regionals», ha remarcat.

No obstant, Moreno ha anunciat que és ara quan a la fi s’està ultimant el projecte de millora de la biblioteca, com volia Pedro Castillo i motiu pel qual va decidir incloure l’IES en la seva herència.

És un altre antic alumne del Gabriel i Galán, l’arquitecte Javier Campos, l’encarregat del projecte de remodelació, perquè després es treguin a licitació les obres i es pugui executar la millora de la biblioteca, que es va obrir el 1964.

Notícies relacionades

«Al final la Junta d’Extremadura s’ha prestat a augmentar la inversió fins als 400.000 euros per executar també obres d’accessibilitat, cosa que significa que l’adequació d’aquest espai, actualment fora d’ús per l’aparició de goteres, serà important i quedarà molt bé», ha assegurat el director.

D’aquesta manera, l’ampliació i reforma de la biblioteca permetrà als estudiants actuals i futurs de l’institut Gabriel i Galán disfrutar d’un espai d’estudi i aprenentatge modern i equipat gràcies a l’exemple de gratitud i carinyo cap al lloc on Pedro Castillo va portar a terme part de la seva formació.