Afecció greu

Què és la peritonitis: símptomes, com detectar-la i tractament

Una nena de 12 anys va morir dilluns passat de matinada a València per complicacions d’aquesta malaltia i després d’anar a l’hospital tres cops

Què és la peritonitis: símptomes, com detectar-la i tractament

Pexels / Kindel Media

1
Es llegeix en minuts

Una nena de 12 anys va morir dilluns passat de matinada a l’Hospital Clínic de València per complicacions d’una peritonitis. La menor es trobava malament, i tenia dolors abdominals, vòmits i febre. Els seus pares la van portar fins a tres vegades a diversos centres mèdics, però no li van fer cap prova. Tampoc li van diagnosticar cap problema amb l’apèndix, malgrat que van indicar que un dels seus fills ja havia sigut operat d’apendicitis, i encara menys aquesta malaltia. ¿Què és una peritonitis?

La peritonitis és una afecció greu que comença al ventre. Es produeix quan s’inflama el peritoneu, la membrana que recobreix la paret interna de l’abdomen i que cobreix la majoria dels òrgans d’aquesta zona. En concret, aquesta malaltia és causada per una acumulació de sang, fluids corporals o pus derivat d’una infecció bacteriana o altres problemes de salut.

Dos tipus de peritonitis

Hi ha dos tipus de peritonitis. D’una banda hi ha la bacteriana espontània. Afecta persones que pateixen ascites, que és l’acumulació de fluid en l’espai entre el revestiment de l’abdomen i els òrgans. Aquest problema es dona en persones amb una afecció hepàtica prolongada, certs càncers i insuficiència cardíaca, assenyala MedlinePlus, el portal mèdic de la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units.

Si aquesta malaltia és el resultat d’altres problemes s’anomena peritonitis secundària. Es produeix després de patir un trauma o ferides a l’abdomen, una ruptura de l’apèndix, la ruptura dels diverticles o una infecció vírica o bacteriana.

Símptomes de la peritonitis

Els símptomes més comuns d’una peritonitis són:

Dolor abdominal o sensibilitat a la palpació.

Inflor o sensació de pesadesa a l’abdomen.

Febre.

Nàuseesvòmits.

Pèrdua de la gana.

Diarrea.

Baixa producció d’orina.

Set.

Incapacitat de defecar o treure gasos.

Fatiga.

Desorientació.


Com detectar una peritonitis

La clau per diagnosticar la peritonitis és la consulta mèdica i un examen físic. Si és necessari fer més proves per confirmar el diagnòstic, aquestes poden ser anàlisi de sang i proves per imatges, així com l’extracció i posterior anàlisi de líquid peritoneal, explica el portal Medlineplus.