Protocol

Destruïda l’artilleria de la Guerra Civil trobada a Terra Alta (Tarragona)

La policia va trobar tres projectils d’artilleria i dues granades de mà a les localitats de Pinell del Brai i a Bot

Destruïda l’artilleria de la Guerra Civil trobada a Terra Alta (Tarragona)
1
Es llegeix en minuts
EFE

El Grup d’Especialistes de Desactivació d’Explosius (GEDEX) de la Guàrdia Civil ha destruït tres projectils d’artilleria i dues granades de morter trobats a la comarca tarragonina de Terra Alta.

Segons informa l’esmentat cos, dos agricultors que treballaven al camp a finals de gener van trobar artefactes de la Guerra Civil i van alertar-ne la Guàrdia Civil.

Dues granades i tres projectils

Els GEDEX van comprovar que es tractava de tres projectils d’artilleria i dues granades de mà, trobats entre Pinell del Brai i Bot, dos municipis de la comarca de la Terra Alta (Tarragona).

Aquest material explosiu va ser disparat durant la Guerra Civil i presentava un avançat estat d’oxidació, un factor que augmentava el risc d’explosió en cas de manipulació indeguda.

Notícies relacionades

Els especialistes els van traslladar a un lloc segur i els van destruir de manera controlada.

Altres artefactes

Al novembre, els Mossos d’Esquadra també van desactivar tres artefactes explosius de la Guerra Civil en menys d’una setmana situats als municipis de Gavà i Castelldefels (Baix Llobregat, Barcelona). També es van trobar a l’octubre fins a 24 artefactes de l’època a la província de Lleida.

Alerta per activitat

La Guàrdia Civil recorda que gran part d’aquest material bèl·lic segueix actiu, amb la càrrega explosiva intacta, i que, a més, el seu nul estat de conservació augmenta el perill d’explosió. Per aquests motius, en cas de trobar artefactes militars, insten a no tocar-los ni moure’ls de lloc i a avisar immediatament les autoritats.