Audiència de Barcelona

Un fals dentista accepta anar a la presó per haver estafat 80 persones

  • L’acusat, condemnat a sis anys i quatre mes de presó, va actuar durant 18 anys sense titulació des d’un centre al carrer Espronceda de Barcelona i va destrossar la boca a diversos pacients

Un fals dentista accepta anar a la presó per haver estafat 80 persones

MOSSOS D'ESQUADRA

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Estafador», «que et podreixis a la presó», «mala persona». Aquests van ser algun dels insults llançats a Javier G. A. per una part de les seves víctimes a la porta de la sala de l’Audiència de Barcelona, on se l’ha jutjat aquest dilluns per intrusisme, estafa i lesions greus. L’acusat va actuar durant 18 anys anys com a dentista quan no tenia títol i va destrossar la boca a unes 80 persones que van pagar per sotmetre’s a un tractament. Hi havia tantes proves contra ell que el fals odontòleg va admetre davant el tribunal les imputacions i va acceptar la pena de sis anys i quatre mesos de presó, cosa que comporta el seu ingrés en un centre penitenciari. Els magistrats van dictar sentència ‘in voce’ i van comunicar a l’encausat que aquest divendres se li donarà la sentència escrita i tindrà 10 dies per entrar a la presó. Va demanar fer-ho a Lleó, on viu la seva mare malalta.

La vista va durar només uns minuts. Els justos perquè la fiscalia, que havia arribat a un acord previ amb la les acusacions particulars i la defensa, rebaixés la petició de pena de 10 anys de presó a sis anys i quatre mesos (16 mesos per l’intrusisme i cinc anys per l’estafa), diverses multes i el pagament d’indemnitzacions a les 80 víctimes que van acudir al seu dia a la clínica que el falso dentista havia muntat al carrer Espronceda de Barcelona i a les quals va estafar uns 400.000 euros. Els Mossos van detenir a Javier G. A., d’uns 60 anys i veí de Sant Boi de Llobregat, l’abril del 2018 i van descobrir un local en un estat precari, sense gaires mesures higièniques i atrotinat.

La detenció i desmantellament de la clínica es va produir després diverses denúncies. Els Mossos es van presentar al local del carrer d’Espronceda i hi van trobar dos treballadors i tres pacients. L’acusat, que va dir ser-ne el responsable, va confessar a la policia que no tenia cap tipus de títol per fer de dentista. Els pacients van explicar les situacions que havien patit. Els agents van recopilar altres testimonis, fins a arribar als 80 afectats per l’estafa. Molts d’ells es van personar com a acusació particular i van acceptar aquest dilluns abans de la vista la proposta de la fiscalia de rebaixar els anys de condemna. Fonts jurídiques van assegurar que és difícil que l’imputat pagui les indemnitzacions, ja que és insolvent.

Diagnòstics i tractaments

Notícies relacionades

La fiscalia afirma que Javier G. A. no només no tenia «qualsevol titulació com a odontòleg i estomatòleg», sinó també com a títol de metge «expedit o reconegut» a Espanya. Al seu entendre, l’acusat, «amb ànim d’enriquiment patrimonial il·lícit» i almenys des del 2010, va actuar com a dentista, «aprofitant-se de la creença generalitzada» dels clients que podia fer-ho al tenir titulació. El fals odontòleg va realitzar als pacients diagnòstics, tractaments, prescripció de receptes i, en alguns casos, simulava cures inexistents. En concret, des del 2014 i fins al 17 d’abril del 2018 regentava un establiment que es publicitava a l’entrada de l’immoble com a Centre Dental Esprodent.

L’acusació remarca que Javier G. A. no només cobrava per tasques que en realitat no efectuava, sinó que també, en alguns casos, «no va actuar d'acord amb la ‘lex artis’, amb tractaments incomplets, obsolets i mal realitzats». A conseqüència d’aquestes deficiències, hi ha pacients que van patir lesions a la boca i als ossos i en un supòsit va provocar que una persona tingués problemes al mastegar, amb la conseqüent «limitació de l’alimentació i la nutrició», segons la fiscalia. Per aquesta raó, se’l condemna per delictes de lesions greus, que suposen una multa. Altres clients van pagar determinades quantitats de diners sense que se’ls fes res, per la qual cosa se li atribueix l’estafa. Una de les víctimes va pagar fins a 14.000 euros per uns serveis que van resultar «defectuosos i incomplets»