Polèmica lingüística a Catalunya

Cambray acusa el TSJC de «retorçar» la llei per decidir la llengua de l’escola

  • El conseller retreu al tribunal que imposi a una escola de Barcelona almenys una assignatura en castellà

sociedad josep gonzalez cambray

sociedad josep gonzalez cambray

1
Es llegeix en minuts

Josep González Cambray ha acusat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de «retorçar les lleis» per decidir en quina llengua s’ha de fer l’escola. El conseller del Departament d’Educació ha reaccionat així després de conèixer la decisió del TSJC d’imposar mesures cautelars a una escola de primària de Barcelona perquè imparteixi almenys una assignatura en castellà a l’aula a la qual assisteix el menor de la família denunciant.

En un fil a Twitter, Cambray ha recriminat al tribunal que com que no ha pogut «tombar el marc normatiu que protegeix el català a l’escola, ara intenta esquivar-lo obviant les lleis i inventant conceptes antipedagògics».

«El TSJC no ha aconseguit aplicar el 25% de castellà a tot el sistema educatiu gràcies a les noves lleis. Ara retorça els arguments jurídics per adjudicar-se la capacitat de decidir en quina llengua s’ha de fer l’escola en casos molt concrets», afirma.

En aquest sentit, remarca que, si el decret llei del català diu que no es poden aplicar «proporcions o percentatges en l’ensenyament i l’ús de les llengües», és «molt recargolat» que el tribunal «eviti dictar percentatges però dicti proporcions». I afegeix: «Obligar a fer en castellà un àmbit d’aprenentatge és dictar proporcions. ¿No s’han llegit les lleis impulsades pel Govern i el Parlament?».

Notícies relacionades

També remarca que, segons el seu parer, el TSJC «inventa la designació d’assignatures principals per obligar a utilitzar el castellà concretament en aquestes matèries». Per això es pregunta: «¿Què és una assignatura principal? Més important: ¿quines no són assignatures principals, segons els magistrats? Llenguatge –una vegada més– antipedagògic».

El conseller d’Educació tanca el fil afirmant: «Un tribunal no pot decidir en quina llengua s’imparteix l’educació d’un país. A Catalunya, escola en català.»